Ouwel, ook wel eetpapier of snoeppapier genoemd, is een dun, wit ongedesemd baksel van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Dit wordt gebruikt als ondergrond voor verschillende soorten koekjes, bijvoorbeeld kokosmakronen maar ook voor noga. Vroeger werd het ook vaak op krentenbrood gebruikt.
Als je een haarscherpe print wilt, dan kun je het beste een Icing/Frosting print bestellen. Omdat Ouwel dunner is dan Icing/Frosting, is dit van invloed op de felheid van de print (ouwel is doffer). De kleuren komen op Icing/Frosting meer tot zijn recht.
Frosting sheets hebben een gladde structuur. Hierdoor ligt de eetbare print meer aan de oppervlakte dan bij ouwel, met als gevolg een scherpere en meer heldere print. Die scherpte is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.
Ouwel papier bestel je op Bouwhuis.com
In combinatie met een foodprinter, eveneens verkrijgbaar bij Baktotaal Bouwhuis, kun je eenvoudig een afbeelding op een ouwel sheet zetten.
Naast een foodprinter heb je ook eetbare inkt nodig. Dit zijn normale cartridges, maar dan gevuld met eetbare inkt. De eerste keer dat je een foodprinter koopt zitten deze eetbare inkt cartridges al in de doos en hoef je deze dus niet bij te bestellen. Vaak print je op eetbaar papier een afbeelding op A4.
Hoelang kan ik een eetbare print bewaren? Een sheet (ouwel/icing) kunnen tot wel 2-3 maanden in gesloten verpakking op een droge/donkere plek bewaard worden, het liefst In de door ons meegestuurde verpakking.
Eetbare lijm - 63 gram | Xenos.
Wat is ouwel
Ouwel is het oudste medium, gebruikt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie. De ouwel bestaat uit de volgende ingredienten en is glutenvrij: Ingrediënten : Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955.
Het wordt ook wel snoeppapier, eetpapier of eetbaar papier genoemd. Het rondje van eetpapier heeft een diameter van 7,8 cm. Deze set ouwel rondjes bestaat uit 15 ouwels. Ingrediënten: aardappelzetmeel, water, olijfolie.
Bevestigen op botercrème/crème au beurre
Knip de print uit indien nodig en leg de print op de taart. Wrijf zachtjes van het midden naar buiten toe om luchtbellen te vermijden. Zorg ervoor dat de randjes van de print mooi tegen de botercrème zitten. Werk eventueel af met een randje in gespoten botercrème of slagroom.
Wat is eetpapier of ouwel eigenlijk? Eetpapier is gemaakt van aardappelzetmeel, water en plantaardige olie. De smaak is neutraal en dat komt mede omdat er géén suiker in verwerkt is. Het eetbare papier is door de droge omstandigheden tot wel 2 jaar houdbaar en je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren.
Snoep kan worden gelijmd met een heel geconcentreerde, bijna stroperige oplossing van suiker en water, dus suikerwater. Maar de alleslijm voor eetbare waar is glazuur! Neem 100 gr poedersuiker op 1 eiwit en roer alles goed door elkaar. Het mengsel moet glad en glimmend zijn en vrij stijf.
Frosty (Ouwel) sheets
De Frosty sheets, ook bekend als Ouwel sheets, zijn gemaakt van suiker en een aardappel zetmeel basis. Ook is er een vanille smaak toegevoegd voor een lekkerder smaakje. Je kunt deze sheets heerlijk gebruiken op slagroomtaarten of op taarten waar je gebruik maakt van créme.
Als je een printer hebt die je gebruikt voor normale prints, kan je deze niet gebruiken voor eetbare inkt. De normale printer inkt is namelijk schadelijk voor je gezondheid en zelfs als je de printer grondig reinigt kan het zijn dat er nog restjes in de printer blijven zitten.
Foodprinters zijn speciale printers, gemaakt voor gebruik met eetbare inkt. Eetbare inkt is een speciale vloeistof waar we in deze blog wat meer over uitleggen. Deze vloeistof moet uiteraard niet in aanraking komen met normale inkt, normale inkt is immers giftig.
Ouwel, ook wel eetpapier of snoeppapier genoemd, is een dun, wit ongedesemd baksel van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Dit wordt gebruikt als ondergrond voor verschillende soorten koekjes, bijvoorbeeld kokosmakronen maar ook voor noga. Vroeger werd het ook vaak op krentenbrood gebruikt.
Omdat kokoskoekenbeslag heel zacht is en zelfs na het bakken flexibel en breekbaar is. Ze spuiten de koeken op eetbaar papier en het papiertje zorgt voor de stevigheid.
Op broden wordt de ouwel gebruikt om aan te geven dat het gaat om een brood dat voor 100% uit volkoren bestaat of dat het een biologisch product is. Het gebruik van een ouwel op volkorenbrood of welk ander brood dan ook is NIET verplicht.
Foodprinter Canon TS 705
Deze printer is speciaal gereed gemaakt voor eetbare inkt. Gebruik deze printers dan ook NOOIT voor normale inkt. De printer wordt standaard zonder eetbare inkt geleverd, deze kun je bijbestellen of uit een vorige printer gebruiken.
De ouwel- en frostingsheets zijn glutenvrij. Ouwel is eetbaar papier, vooral bekend van het gebruik onder kokosmakronen en vroeger onder brood. Ouwel wordt gemaakt van aardappelzetmeel, plantaardige olie en water.
Het gebak waar op het gebruikt gaat worden moet de smaakmaker zijn. Bewaaradvies: Bewaar de ouwel op een droge, donkere plaats van max 20 graden. Niet in de koelkast bewaren!
Gebruiksaanwijzing: 2 theelepels tylo powder op 500 gram fondant. Poeder erdoor kneden en laat minimaal 2 uur rusten, luchtdicht verpakt. Hierna is het nog prima kneedbaar, perfect te vormen en het wordt steviger na modeleren. Het verkregen mengsel met fondant wordt ook wel modeling paste genoemd.
Smeer de koekjes in met wat piping gel. Rol de fondant uit op suikerbakkerspoeder en steek figuren uit met dezelfde uitsteker als je voor de koekjes hebt gebruikt. Leg het uitgestoken plakje fondant op het koekje en druk voorzichtig aan.
Naast aardappelzetmeel bestaat ouwel uit water en plantaardige olie. Ouwel wordt ook gebruikt voor religieuze doeleinden: als hostie (offerbrood). Je kunt bedrukt eetbaar papier in vellen kopen bij de gespecialiseerde zaak, maar de onbedrukte vellen liggen soms ook bij het snoep in de supermarkt.