De mannetjes vormen groepen van ofwel jonge mannetjes (4-7 jr) ofwel oudere stieren (>12 jr) die niet langer het gevecht om vrouwtjes kunnen aangaan. De oudere stieren kiezen vaak om alleen te zijn en zijn het meest gevaarlijk. Als een kalf in gevaar is gaat het blazen.
Er zij meerdere diersoorten die weleens “buffel” worden genoemd: de zes soorten buffels uit het geslacht Bubalus, maar ook de kafferbuffel (Syncerus caffer) en soms zelfs de Amerikaanse en Europese bizon (geslacht Bizon). Die laatste zijn eigenlijk geen buffels.
De buffel is een holhoornige. Het dier lijkt ook wel wat op onze eigen koe. De bekendste soorten zijn de Afrikaanse buffel en de waterbuffel uit Azië. Afrikaanse buffel De Afrikaanse buffel is het enige Afrikaanse dier dat op een koe lijkt.
Levensverwachting. In het wild kunnen waterbuffels zo'n 25 jaar oud worden en in gevangenschap werd de langstlevende waterbuffel 29 jaar.
Waterbuffels hebben net als de "gewone" koeien een verteringsstelsel met vier magen. De voeding van een buffel lijkt dan ook veel op die van koeien, maar er zijn enkele verschillen. Een van de belangrijkste daarvan is dat buffels behoefte hebben aan een structuurrijk rantsoen.
De aankoopprijs van een buffel is zo'n 3.000 euro voor één vaars. Reken er op dat je meerdere dieren nodig hebt voor een kleine kudde. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide en een stal zijn de belangrijkste, maar ook de bodembedekking, het voer en de dierenarts kosten geld.
De waterbuffels komen als goede zwemmers overal, ook op plekken waar de konikpaarden en Schotse hooglanders niet komen. De waterbuffels voelen zich goed thuis in het natte gebied. Ze hebben minder zweetklieren dan runderen en zijn om af te koelen dus afhankelijk van modder of water.
Een Kaapse buffel is een planteneter en eet voornamelijk gras. Soms eten ze bladeren of kruidachtige planten. Ze besteden de grootste tijd van de dag aan eten. De Kaapse buffel is een herkauwer en haalt hierdoor meer voedingsstoffen uit het gras.
Wat is de smaak dan? Over smaak valt natuurlijk te twisten maar het is wat sterker dan gewoon rundvlees, maar zeker niet zo sterk als wild. Een beetje zoals een wild zwijn lijkt op varkensvlees, lijkt een waterbuffel op rundvlees.
De groep is ook zeer hecht en alle groepsleden verdedigen bij gevaar. Ze hebben een sterk reukvermogen maar hun gezichtsvermogen is slecht en ze horen maar matig. Ze kunnen van 250 tot 850 kilo wegen en een schofthoogte van 100 tot 170 cm.
De olifant: het grootste landdier ter wereld. De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
Echte buffels zijn meer gestroomlijnd dan bizons, met slechts een kleine bult. Daarentegen hebben zowel de Plains-bizon als de Wood-bizon enorme bulten, hoewel de bult van de Wood-bizon veel groter is, gezien het terrein waarop hij moet navigeren.
(buffalo foods limburg) Waterbuffels geven een stuk minder melk dan normale melkkoeien. Tussen de 2000 en 2500 liter melk per jaar. Waterbuffels geven maar 8 maanden melk, hierna staan ze 4 maanden droog.
De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.
Buffels zijn de enigen van de Big 5 die niet bedreigd zijn, ze zijn wijdverspreid en goed vertegenwoordigd. De kwetsbare dieren zijn leeuwen en luipaarden. Bij deze soorten nemen de aantallen sterk af en lopen ze het risico om bedreigd te worden. Ook de olifant is erg kwetsbaar.
Wanneer je denkt aan wilde dieren spotten, denk je waarschijnlijk meteen aan Afrika of Azië. Maar wist je dat je in Nederland ook heel veel wilde dieren kunt spotten? Veel meer dan je denkt zelfs. In Nederland hebben wij ook slangen, hagedissen, roofvogels, bizons en waterbuffels.
We kennen het dier vooral door de productie van buffelmozzarella. Het vlees van het rundachtige dier wordt inmiddels steeds populairder. En daar hebben de gezonde voedingswaarden een groot aandeel in. Buffelvlees is namelijk een van de gezondste vleessoorten, daarnaast smaakt het ook nog eens bijzonder lekker.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel.
De gaffelbok hoort bij de familie van de antilopen. Het dier haalt een topsnelheid van 88,5 km/u, waarmee hij de snelste planteneter is van de lijst. Het dier leeft in Noord-Amerika en is sneller is dan elk ander dier daar.
De buffelmelk wordt gebruikt voor de productie van mozzarella. De dierenmishandeling begint al na de geboorte van de kalveren. Omdat de buffels voornamelijk gebruikt worden voor de melkproductie en het buffelvlees nauwelijks gegeten wordt, zijn de stierenkalveren een ongewenst bijproduct.
Een echte buffel heeft altijd trek en wil het liefst, snel en makkelijk eten. Daarom is er nu buffel breakfast! Met de perfecte verhouding tussen eiwitten & fine oats + het hele pakket aan vitamines en mineralen. Buffel Breakfast is 100% zuiver Vrij van onnodige vulstoffen, aspartaam of toegevoegde suikers.
De waterbuffel komt van oorsprong uit Azië waar het veel als trekdier wordt gebruikt in de rijstvelden. De dieren worden al geruime tijd in Europa gehouden, voornamelijk in Italië. Ze worden gehouden voor het produceren van melk en in mindere mate ook voor het vlees.
Waterbuffels zijn sterke dieren. Ze lijken op koeien, maar er zijn ook verschillen. Ze hebben namelijk een sterker ontwikkeld kuddegedrag, zijn extreem rustig en mak en houden van structuurrijk voer. En een waterbuffel vindt het heerlijk om geknuffeld te worden...