In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
De koffie verkeerd is een bekende voor velen. Het is een razend populaire koffiesoort in Nederland en wordt ook wel 'café au lait' (koffie met melk) of 'caffè latte' genoemd.
Het verschil tussen een latte en een latte macchiato zit in zowel de smaak als de de bereidingswijze. Bij een latte wordt de melk direct aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene smaak. Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Een flat white (ook wel bekend als een Australische Latte) lijkt veel op een latte, in die zin dat er gestoomde melk met heel dun schuim wordt gebruikt. De smaak is echter intenser omdat er minder melk en een extra geconcentreerde shot (ristretto) wordt gebruikt.
In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Cortado wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden espresso en gestoomde melk, terwijl macchiato een espresso shot is met een theelepel melkschuim erbovenop . De cortado is een espresso drankje dat in Spanje opdook in de vroege jaren 1960, dat snel populair werd en zich verspreidde naar Portugal en Cuba.
Une noisette
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, , aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water.
Welke soorten koffie zijn er zonder melk? De koffiesoorten met espresso zonder melk zijn, in volgorde van sterk naar minder sterk, ristretto, doppio, espresso, doppio, lungo en americano.
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Een cortado is een sterke shot espresso met een heerlijk warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado, maar dat wordt soms toch weleens gedaan. In Spanje noemen ze deze koffie dan 'leche y leche' (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in een koffiekopje.
Flat white
In dit kopje koffie worden 2 shots espresso geschonken. Daarna wordt er dunne opgeschuimde melk toegevoegd, waardoor een schuimlaagje ontstaat. Ook in deze koffie kan je met latte art spelen.
Espresso is de nationale drank van Italië. Espresso is een kleine hoeveelheid hele sterke koffie met een schuimlaag dat geserveerd wordt in een klein kopje. De schuimlaag ontstaat door de druk van de koffiemachine. Italianen drinken dit met veel suiker.
Een bistro is een soort eetcafé of petit restaurant vaak met een Frans karakter. Een bistro (ook wel geschreven als bistrot) is een eenvoudige eetgelegenheid, die het midden houdt tussen een restaurant en een café. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd.
Café liégeois ("Luikse koffie") is een Frans roomijs-nagerecht. Het bestaat uit roomijs met koffiesmaak, gekoelde zoete koffie en slagroom. Dit nagerecht heette oorspronkelijk café viennois ("Weense koffie") omdat de koffie via Wenen in Europa werd geïntroduceerd.
De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.
Simpel. Het lijkt op een kleine latte, maar een latte bestaat uit één deel koffie en twee delen melk, dus een piccolo heeft een sterkere smaak . Als je het nog sterker wilt maken, begin dan met de espresso shot zoals je dat zou doen voor een piccolo en voeg gewoon een scheutje melkschuim toe. Dat is een macchiato.”
Een latte macchiato (letterlijk 'gevlekte melk') wordt meestal geserveerd in een lang glas en is herkenbaar aan de drie kleuren van melk, koffie en een melkschuimlaag. In feite bestaat deze koffievariant uit opgestoomde melk met espresso.
Een cortado is een van de weinige koffievariaties die geen oorsprong vindt in Italië. Het komt uit Spanje, waar het veel geserveerd wordt.
Cortado. Een cortado is een espresso met een kleine hoeveelheid warme melk.
Dit is een sterk koffiedrankje met gestoomde melk. Het wordt gemaakt met een shot espresso (vaak een dubbele), een kleine hoeveelheid gestoomde melk en een dunne laag microschuim. Deze drank voldoet aan al je eisen als je houdt van een krachtige espresso met een stevige en fluweelzachte textuur.