Een Flandrien is een renner die houdt van kasseien en korte, nijdige hellingen (zoals we ze vooral in Vlaanderen terugvinden). Een Flandrien herken je aan zijn gespierde dijen. Daarmee pijnigt hij de pedalen op de stenen, beukt hij de tegenstand kapot met de grote versnelling.
Met die laatste uitdrukking - op de kant zetten - bedoelen we dat een rijder niet meer ín maar achter de waaier moet plaatsnemen, in de volle zijwind, en dus niet kan profiteren van de luwte van de waaier. Als de wind recht van voren komt rijdt u wat verder uit de kant.
achterwielrenner (ook: wieltjeszuiger): wielrenner die steeds achter een ander aanrijdt en niet op kop gaat. Uitspraak van Eddy Merckx over Joop Zoetemelk.
Lossen (wielrennen), een term waarmee wordt bedoeld dat een wielrenner het tempo van het peloton niet meer kan bijhouden.
De bekendste wielerwedstrijd is de Tour de France. Net als de Giro en de Vuelta is dit een meerdaagse wedstrijd die drie weken duurt. Deelnemen aan zo'n langdurige wedstrijd vraagt veel training en duurvermogen van een renner. Vandaar dat de renners veel energie binnen moeten krijgen middels voeding.
Puncheur, of puncher in het Engels, is een term uit het wielerjargon die een wegrenner beschrijft die snel en krachtig korte hellingen kan opsprinten.
Patattenjacht. Chasse patate, letterlijk vertaald patattenjacht, duidt op een zinloze achtervolging, waar de wielrenner bij voorbaat kansloos is om zijn waggonnetje te kunnen aanhaken bij de kopgroep of het elitegroepje waar hij naartoe probeert te rijden.
pe·lo·ton (het; o; meervoud: pelotons) 1kleine afdeling soldaten2afdeling van de ME (1)3groep van bij elkaar rijdende wielrenners, schaatsers enz.
pocketklimmer: relatief kleine lichte renner die goed kan klimmen. Ook wel berggeit genoemd.
Vrijwel standaard een klein blikje cola (suiker, vocht en cafeïne), een zoet (of hartig!) rijstcakeje gemaakt van bijvoorbeeld witte rijst, suiker, kaneel, kokosolie en roomkaas, eventueel aangevuld met rozijnen, noten of banaan (suiker, eiwit en vet), twee kant-en-klare energierepen, twee gels en twee bidons.
Het werk van een knecht bestaat onder andere uit het doen van kopwerk (voorop rijden in het peloton) om een vlucht van een ander ongedaan te maken; het uit de wind houden van de kopman; water halen bij de volgwagen en het bijstaan van de kopman bij pech (bijvoorbeeld door een wiel af te staan of de kopman op sleeptouw ...
Een waaier is een techniek uit het wielrennen. Een waaier is de benaming voor de formatie die een groep renners aanneemt als de wind schuin van voren komt om zo de windweerstand zo klein als mogelijk te maken. De techniek bestaat uit het schuin achter elkaar rijden van een aantal renners.
Hoewel Japan geen vroegere kolonie van Groot-Brittannië is, rijdt het land ook links. Dat kwam doordat in 1872 de eerste Japanse spoorlijn werd geopend, gebouwd met Britse expertise. De trein reed links en dat bleef zo bij de verdere uitbouw van het Japanse spoor- en tramlijnnetwerk.
Waaier definities
naamw. (m.) Uitspraak: ['wajər] Verbuigingen: waaier|s (meerv.) 1) groep verschillende dingen Voorbeeld: `een waaier aan mogelijkheden`Synoniem: spectrum (2) 2) voorwerp dat je op en neer beweegt om je ...
Het slipstreameffect ligt aan de basis van het wielrennen. Door die factor kun je profiteren van andere renners; wielrennen is een van de weinige sporten waar je moet samenwerken met vrienden én vijanden om te winnen. Door achter elkaar te rijden spaar je energie; door om de beurt op kop te rijden kun je harder gaan.
Een demarrage (werkwoord: demarreren) of ontsnapping is een plotse versnelling van een of meerdere coureurs, om een voorsprong te krijgen op de groep, vaak het peloton, waaruit men wegrijdt.
In wielrennen heeft rennen de verouderde betekenis 'zich snel voortbewegen'. Wielrennen betekent dus eigenlijk 'je snel voortbewegen op de fiets'. Dat werd later 'om het hardst rijden op de fiets'. Wielrennen kwam rond het begin van de twintigste eeuw in gebruik.
De voorstelling duurt ongeveer 110 minuten zonder pauze.
Een grote groep renners noemt men een peloton. Dit is wedstrijd van stad-tot-stad en heeft soms een verschillende start- en finishplaats. De Amstel Gold Race is zo'n bekende Nederlandse klassieker. Bij een klassieker zie je vaak dat achter het peloton een lange rij volgwagens rijdt.
Een criterium is een wielerwedstrijd van zelden langer dan 100 kilometer, die vaak uit korte plaatselijke ronden bestaat, wat de bijnaam rondje om de kerk verklaart.
Een variant van de leidersrace is de temporace. Hierbij krijgt alleen de eerste renner bij een sprint één punt. In een koppelkoers probeer je als duo zoveel mogelijk punten te verdienen in tussensprints. Je bent echter nooit allebei tegelijk in koers.
Elke derny heeft een 100 cc tweetaktmotor en is volledig automatisch gebouwd. Door meer gas te geven kan er traploos meer snelheid gemaakt worden. Verder is er de vaste pion, door deze vaste pion voelt de bestuurder de cadans van de wielrenner beter en kan hij bijsturen waar nodig.
De VTC zal perfect zijn aangepast om de fietsroutes van de Loire-vallei te doorkruisen. Ideaal om de Loire te fietsen, het zal u ook op de paden van de kastelen op de fiets brengen.