Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten noordoosten van Cuba. Hun eerste levensjaren brengen ze drijvend op de Golfstroom door, zo'n zesduizend kilometer richting Europa. Onderweg groeien de larven uit tot glasaaltjes: vingerlange, doorzichtige visjes.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Palingen zwemmen in zoet water maar zorgen voor nakomelingen in zee. Paaien heet dat. In zee worden ook de jongen geboren. Deze jonge vissen, glasaal genaamd omdat ze zo doorzichtig zijn, zwemmen terug naar de kust op zoek naar een ingang van de rivieren.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
De lekkerste gerookte paling vind je bij Holland Paling in Spaarndam. Ja, het is echt waar: de lekkerste gerookte paling vind je bij ons.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.
Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.
Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten noordoosten van Cuba. Hun eerste levensjaren brengen ze drijvend op de Golfstroom door, zo'n zesduizend kilometer richting Europa. Onderweg groeien de larven uit tot glasaaltjes: vingerlange, doorzichtige visjes.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Gemiddelde leeftijd van palingen zo'n 7 jaar
Palingen worden normaal gesproken ongeveer zeven jaar oud, omdat ze vaak zo dik worden dat hun ingewanden stoppen met werken, maar Ale wist de natuur op de een of andere manier om de tuin te leiden en overleefde zelfs twee wereldoorlogen!
De paling heeft geen gespecialiseerde snijtanden (zoals veel zoogdieren), waarmee hij de stukken van de prooi afbijt. De aal en veel andere vissoorten en reptielen hebben reeksen één-puntige tanden op de kaakrand die alleen geschikt zijn om de prooi vast te klemmen.
De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Wij zijn aangesloten bij NeVePaling, DUPAN en SEG gecertificeerd wat in het kort wil zeggen dat over alle paling die wij in Nederland verkopen € 0,50 p/kg voor hele gerookte/verse paling- en € 1,- p/kg voor gerookte paling filets in het DUPAN fonds gestort worden, waarvan dan weer glas-aal of jonge/dunne aal aangekocht ...
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.