De zoon of dochter van een keizer worden bij mijn weten 'gewoon' prins en prinses genoemd. De opvolg(st)er van een keizer(in) is ook kroonprins of kroonprinses.
De keizer werd als een machtiger heerser dan een koning aangezien. Na het herinvoeren van de keizerstitel in het jaar 800 werden de Europese koningen als een leenman van de keizer beschouwd. In hun koninkrijk fungeerden zij in naam van de keizer van het Romeinse Rijk.
"Het verschil zit in traditie en eer – een keizer, keizerin en keizerrijk zijn groter in aanzien dan hun koninklijke tegenhangers, die dan op hun beurt meer eer toekomen dan groothertogen et cetera," zegt dr. Karl Catteeuw van de universiteit van Leuven. "Vaak werden titels gecombineerd.
Het keizerlijke paleis staat in Japan ook wel bekend als Kōkyo en ligt in het centrum van de hoofdstad in de wijk Chiyoda. Dit prachtige oude paleis is al eeuwenlang de residentie van Japanse keizers en shoguns (warlords).
De keizers van een aantal Europese keizerrijken en die van de keizerrijken die in de Europese koloniën ontstonden droegen een keizerskroon en voerden in hun heraldische wapen ook deze kroon.
Karel V was een Habsburgs keizer die over het grootste Europese rijk regeerde sinds dat van Karel de Grote. Hij was landsheer van de gewesten die de latere Nederlandse Republiek zouden vormen.
Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Er zijn momenteel niet veel keizers meer. De keizers van vroeger verloren de titel: de landen die ze hadden veroverd werden onafhankelijk. De laatste keizer ter wereld is die van Japan. Die stamt af van hun eerste keizer, Jimmu.
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Vaak wordt een koninkrijk aangeduid als monarchie. Weliswaar is een koninkrijk een monarchie, maar niet iedere monarchie heeft een koning of koningin als staatshoofd: in Monaco en Liechtenstein wordt de functie van staatshoofd uitgeoefend door een vorst en in Luxemburg door een groothertog.
Bij de Romeinen werd bij opvolgingsproblemen een keizer gekozen door edelen, en in het Heilige Roomse Rijk werd de keizer zelfs in principe verkozen onder de Duitse koningen ('keurvorsten', vorsten die kunnen kiezen), hoewel de regerende keizer meestal zijn oudste zoon als opvolger naar voren werd geschoven als ...
Voor 486 leven de Franken (een Germaans volk) in Zuid-Nederland en België, het Rijk wordt dan bestuurd door de adel. Na 486 breiden ze hun Rijk langzaam uit naar Gallië (Frankrijk), er heerst nu een monarchie waar Clovis de eerste Koning/Krijgsheer is. Zo ontstaat het Frankische Rijk met als Koning Clovis.
Het woord is afgeleid van germ. *kunja 'geslacht' (waarvoor zie: kunne) en duidt de koning aan als een afstammeling uit (goddelijk) geslacht. Waarschijnlijk is het woord bij de Zuidgermanen opgekomen om het charismatische karakter van de koning duidelijk te doen uitkomen (J. de Vries Saeculum 6, 1956, 298-300).
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal. Als je in die wereld iets wilde bereiken, dan moest je Latijn kunnen spreken.
Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers.
Flavius Romulus Augustus, beter bekend als Romulus Augustulus (ca. 461 - na 476, mogelijk rond 500 nog in leven), wordt beschouwd als de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk.
Keizer werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Als kind van twee jaar oud verhuisde hij van Suriname naar Nederland. Hij heeft twee dochtertjes en twee zoontjes.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Caesar werd vermoord door enkele senatoren die een complot hadden gesmeed. De fatale messteken kwamen van Brutus, zijn voormalige vertrouweling. De enige heerser die zich staande wist te houden in de burgeroorlogen die volgden op Caesars dood, was zijn achterneefje: Gaius Octavianus.
Het Rijk was stabiel met relatief veel vrede – naar Romeinse standaard uiteraard– en de welvaart bloeide. Dit is echter niet het enige dat deze periode kenmerkte. Het Rijk werd gedurende deze jaren namelijk bestuurd door de 'vijf goede keizers', te weten Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius, en Marcus Aurelius.
De Hunnen waren een confederatie van Euraziatische nomaden, waarschijnlijk van meest Altaïsche en Oeraalse afkomst, maar later ook met Oost-Germaanse onderdanen. Deze nomadenstammen, die in de 5e eeuw vanuit Centraal-Azië door Europa trokken, waren in hun tijd berucht om de verwoestingen die ze aanrichtten.