Je neemt niets waar. Is de prikkel sterk genoeg om een impuls te doen ontstaan, dan wordt je je bewust van de prikkel. Prikkelsterkte wordt door de zenuwcel vetaald in een hogere of lagere frequentie van de impuls.
Je zintuigen sturen die prikkels die ze opvangen via zenuwbanen naar je hersenen. Je hersenen 'vertellen' je vervolgens wat voor prikkel het is en hoe je erop moet reageren. Dat gebeurt via hersenprikkels zoals gedachten, emoties en taal die je ervaart als je zintuig-prikkels verwerkt.
Om te reageren op een prikkel heeft het organisme spieren en klieren tot zijn beschikking. Vanuit de hersenen worden via motorische zenuwen de spieren of klieren aangestuurd als reactie op een prikkel. De hersenen en het ruggenmerg behoren tot het centrale zenuwstelsel.
Zintuiglijke waarneming
Gewaarwording van prikkels geschiedt via verschillende zintuigen. Het resultaat is zien, horen, voelen, proeven of ruiken. Het eerste contact maken de betreffende prikkels daarbij met de receptoren in oog, oor, smaak- reukorgaan en dergelijke.
Er zijn verschillende zintuigen waar mensen prikkels mee waarnemen. Aristoteles benoemde in de klassieke oudheid al vijf zintuigen, namelijk: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Tegenwoordig worden bij zintuigelijke prikkels ook evenwicht, proprioceptie en interoceptie genoemd.
Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn.
Een prikkel is een waarneembare verandering in de omgeving. Een verandering van de uitwendige omgeving heet een uitwendige prikkel.Voorbeelden van uitwendige prikkels zijn temperatuur en geluid.Zo'n verschil in de omgeving kan ook inwendig zijn.
Waarneming kan bewust, met een bepaalde belevingscomponent, of onbewust plaatsvinden (impliciete waarneming). In het laatste geval wordt een prikkel, bijvoorbeeld een bewegend voorwerp op straat, in de hersenen verwerkt of met de ogen gevolgd, zonder bewustzijn van het waargenomene.
Wanneer je zintuigen iets waarnemen, wordt er via de zenuwen in je zenuwstelsel een elektrisch signaal gestuurd naar de hersenen. Je hersenen bedenken dan wat voor actie er moet komen en sturen een signaal naar een bepaalde spier om deze actie uit te voeren.
| 40 | Voorbeelden van waarnemingen Kijken: zwellingen, kleur van het slachtoffer. Luisteren: geluid van de ademhaling, pijnkreten. Voelen: ademhaling, temperatuur van de huid, natte of droge huid.
Een druk festival bezoeken, een kinderfeestje met drukke kinderen die allemaal iets anders willen, boodschappen doen in een overvolle supermarkt. Het zijn typische voorbeelden van situaties waarbij je veel prikkels tegelijk te verwerken krijgt en die kunnen zorgen voor overprikkeling.
Prikkels komen binnen via de zintuigen en als de hersenen niet in staat zijn om prikkels gelijktijdig te verwerken, ontstaan door overstimulatie een opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en irritatie. In een prikkelarme omgeving, met gedimde lichten of minder geluiden, worden de hoeveelheid prikkels beperkt.
Je bent bijvoorbeeld gevoeliger voor prikkels als je overspannen of overbelast (surmenage) bent of een burn-out hebt. Je kunt hierdoor weinig hebben, waardoor twee uur werken je al te veel kan zijn. Dat een ander zich zonder moeite in drukke omgevingen bevindt betekent niet dat dit voor jou ook geldt.
Zintuigcellen zetten prikkels om in impulsen. Het lichaam is namelijk niet in staat prikkels te vervoeren, maar impulsen wel. Opgevangen prikkels worden door de zintuigcellen omgezet in impulsen. De geproduceerde impulsen worden via gevoelszenuwen(cellen) richting het centraal zenuwstelsel vervoerd.
Een prikkel is een waarneming die een reactie veroorzaakt. Organismen reageren voortdurend op veranderingen van binnen- en buitenaf. De prikkels worden opgevangen door de zintuigen van het organisme. Deze zintuigen bestaan uit zintuigcellen.
Sensibele neuronen merken een impuls op, zetten deze om in een elektrisch signaal en sturen deze naar de hersenen, waar het in een specifiek deel verwerkt wordt. Om de reactie tot stand te brengen wordt er vanuit de betreffende delen van de cortex weer elektrische signalen via motorische neuronen naar spieren gestuurd.
Via zenuwbanen geven allerlei sensoren de prikkeling van onze zintuigen door aan de hersenen. Per seconde komen er zo miljoenen zintuig-prikkels binnen. Die kunnen we onmogelijk allemaal bewust verwerken. Onze hersenen filteren daarom welke prikkels onze bewuste aandacht verdienen en welke genegeerd mogen worden.
Een prikkel is iets wat je zintuigen kunnen waarnemen, zoals licht of aanraking, de zintuigen zetten dit om in een impuls. Dit is een elektrisch signaal dat over je zenuwen naar het centrale zenuwstelsel wordt gestuurd.
Waarnemen is iets via de zintuigen in zich opnemen. Je kunt bijvoorbeeld dingen zien met je ogen, horen met je oren, ruiken met je neus, proeven met je mond en voelen met je huid. Via meetinstrumenten kun je trouwens ook dingen waarnemen.
Door observatie kom je in het huidige moment, je merkt de wereld op zoals deze is. Dat is bewustwording. Zo leer je dat de eigenschappen van alles wat je ziet en hoort waarneembaar zijn zonder oordeel. Door geen oordeel te hebben maar puur te observeren zul je meer rust en helderheid ervaren.
Feitelijke, concrete waarnemingen, wat neem je waar bij de ander. Hypotheses, wat gaat er in je hoofd om, wat denk je. Interne gewaarwordingen, wat gebeurt er in je lijf, wat voel je. Hoe je vanuit feiten, hypothesen en gevoelens tot een afgewogen strategie komt.
Waarneming= Alles wat je ziet ,hoort, ruikt, proeft, en voelt, (een feit dus).Conclusie=antwoord op onderzoeksvraag.
Er zijn ruwweg twee soorten prikkels: zintuig-prikkels: dit zijn prikkels die je zintuigen opvangen, zoals beelden, geuren of geluiden; hersenprikkels: dit zijn gedachten, emoties en taal die je ervaart als je zintuig-prikkels verwerkt.
Een prikkel waar een zintuig(cel) het gevoeligst is. Voor deze prikkel is de drempelwaarde het laagst, waardoor een kleine of zachte prikkel uit het milieu als een impuls veroorzaakt. De adequate prikkel voor het oog is licht, voor het oor is de adequate prikkel geluid.
Prikkelverwerking in hoofdlijnen
Gemiddeld genomen krijgen onze zintuigen 11.000.000 prikkels per seconde binnen. Al deze 11.000.000 prikkels worden doorgegeven aan ons brein. Laat dit even tot je doordringen: 11 MILJOEN PRIKKELS, PER SECONDE.……. Gelukkig is ons brein op deze taak voorbereid.