Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Een angstige hamster heeft zijn oren plat en/of draait zich zijwaards op zijn rug. Als je hamster dit doet is hij echt niet op zijn gemak en kun je het beter een ander keertje weer proberen. Je hamster kan ook schrikken omdat hij je niet zag aankomen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Een tamme rat die gewend is om te worden opgepakt, kun je met de volle hand pakken, maar het kan ook bij de staartinplant of in het nekvel.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Maandelijks moet je rekenen op 10 à 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Als het dier ziek wordt, kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen. Wat heeft een hamster nodig? Hamsters hebben een ruime kooi nodig met veel verstopplekjes, speelgoed en verschillende niveaus.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Ze hebben daarom wat meer tijd en aandacht van hun eigenaren nodig dan andere hamsters om gelukkig te blijven. Dit kunt u ze geven door met ze te spelen en knuffelen of door ze uitdaging te bieden in de vorm van een interessant speeltje in hun kooi. Goudhamsters zijn ook wat groter dan de meeste andere hamsters.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !
Geur van eten
Jouw vingers ruiken dan naar eten met als gevolg dat de hamster kan bijten. Was je handen daarom na het bereiden of vasthouden van eten.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.