Het navelstrengbloed wordt afgenomen direct na de geboorte van de baby, wanneer de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico. Voorafgaand aan de donatie heeft de moeder ingestemd met het afnemen van het navelstrengbloed en het doneren daarvan aan de Navelstrengbloedbank.
Navelstrengbloed is bloed dat na het doorknippen van de navelstreng achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Het heeft geen nut meer voor moeder of kind maar het is een goede bron van stamcellen. Het heeft bovendien het voordeel dat het eenvoudig en volledig pijnloos kan worden afgenomen.
Je kunt de stamcellen ook zelf weer gebruiken als je eigen kind een keer ziek wordt en de stamcellen nodig heeft. Dat kost tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar. Over het privé opslaan van stamcellen zijn echter wel kritische tegengeluiden te vinden.
Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Na de geboorte heeft het navelstrengbloed geen functie meer voor u en uw baby. Door het te doneren, kunt u een leven redden.
Stamcelbank Nederland is een organisatie waar mensen tegen betaling hun eigen stamcellen kunnen laten opslaan. Deze stamcellen worden gewonnen uit navelstrengbloed. Dit wordt kort na de geboorte afgenomen en verzonden naar Stamcelbank Nederland.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
Waar kun je navelstrengbloed doneren? Door beperkte middelen (denk aan scholing van verloskundigen en gynaecologen) is het alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met Sanquin samenwerkt.
Ook hebben deze baby's 39 procent minder nood aan een bloedtransfusie na de bevalling als ze dat extra bloed ontvingen via de navelstreng. Dus ook bij premature baby's is het advies om zeker 30 tot 60 seconden laten uitkloppen.
Zolang de placenta nog niet is geboren, zitten daar stamcellen van het kindje in. Het is geheel pijnloos en zonder risico. Het hele proces duurt een paar minuutjes. Voorafgaand aan de donatie heeft de moeder ingestemd met het afnemen van het navelstrengbloed en het doneren daarvan aan de Navelstrengbloedbank.
Als de placenta binnen 4 uur in de koelkast is gedaan en binnen 48-72 in de vriezer tot max. 6 maanden kan het zeker. Na 6 maanden soms ook, maar dat ligt aan de staat van de placenta. Let wel; na die periode zijn de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen.
Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer.
Een volwassen stamcel is een nog niet gedifferentieerde of een niet-gespecialiseerde cel die na de geboorte voorkomt in een gedifferentieerd en gespecialiseerd weefsel van een organisme.
Met stamceltransplantatie wordt bedoeld het transplanteren van stamcellen die door een speciale voorbehandeling vanuit het beenmerg naar het bloed verplaatst zijn. Via een speciale machine (een stamcel-aferese-apparaat) kunnen de stamcellen eenvoudig uit het bloed verzameld worden.
Bij het afnavelen wordt er een kocher (afkleminstrument) en een navelklem op de navelstreng geplaatst. Daarna kan de navelstreng veilig doorgeknipt worden. Vaak is dit een speciaal moment voor de verse papa. Daarna is de baby los van mama, al duurt het vaak nog jaren voordat de virtuele navelstreng los is.
Gevaarlijker is een uitzakking van de navelstreng (navelstrengprolaps). Dit gebeurt als tijdens de bevalling eerst de navelstreng in het geboortekanaal komt. Als het gewicht van je baby dan op de navelstreng komt, kan deze worden dichtgedrukt en krijgt je kindje geen voedingsstoffen en zuurstof meer.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Er zijn in Nederland veel geboortewerkers die je placenta vlak na de geboorte kunnen drogen en vermalen om van het poeder een capsule te maken. Dit proces heet capsuleren. De capsules kun je gebruiken als supplement, voor jezelf. De capsules zijn 2 jaar houdbaar in de vriezer.
De placenta is precies zo samengesteld om kind én moeder van vele voordelen te voorzien. Na de geboorte is het voor je kindje van essentieel belang om zo lang mogelijk verbonden te blijven met de placenta. Wanneer de scheiding heeft plaatsgevonden kan je ervoor kiezen om je placenta door mij te laten capsuleren.
Bij de Chinese medicijnen methode wordt de moederkoek eerst gestoomd, bij de andere gaat het vlees rauw in de dehydrator. Na het dehydreren wordt de placenta tot poeder vermalen en in de capsules verwerkt. Eén placenta levert ongeveer tachtig tot honderdvijftig pillen op.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en in de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar valt, kan zich kosteloos aanmelden als stamceldonor. Je kunt je kosteloos registreren als stamceldonor als je 18 tot en met 35 jaar bent.
Het stukje navelstreng dat aan de navel van baby achterblijft, is het navelstrengstompje. In de dagen na de geboorte droogt het navelstompje in. Het krimpt, verschrompelt en wordt zwart. Het stompje laat 5 tot 14 dagen na de geboorte los van de navel.
Nee, echt pijnlijk is de afname van stamcellen niet. Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.