Metselen in de regen is geen goed idee. Je loopt risico op het uitspoelen van het metselwerk, uitbloeiing en kalkuitslag. Die witte vlekken die je wel eens ziet op baksteenmuren zijn uitbloeiingen.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Metselaars werken namelijk allemaal met een eigen uurprijs. Vaak ligt deze tussen de €30 en €45 euro per uur. Daarnaast hangt de prijs af van hoeveel mankracht het project nodig heeft.
Bescherming tegen regen. Tijdens hydratatie van de mortel, een chemisch proces waarbij water reageert met cement, moet u nieuw metselwerk beschermen tegen overmatig vochtverlies en vochtopname. Zo mag er geen regen rechtstreeks op de constructie vallen voor de mortel hard is, anders kan de mortel uit de voegen spoelen.
Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn. Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Uitvoeringsrichtlijn metselen bij lage temperaturen
Verwerking van de metsel- of lijmmortels bij temperaturen lager dan – 3 ºC ter plaatse van het metselwerk is niet toegestaan.
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken. Cementgebonden mortels hebben minimaal een temperatuur van 5 ºC nodig om enige vorm van verharding te laten plaatsvinden.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte.
Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.
De dikte van de horizontale voeg (lintvoeg) varieert van 9mm tot soms wel 14mm. De standaardmaat is 10mm. De verticale voeg (stootvoeg) varieert in dikte van 8 tot 13mm.
Fout 8: niet uitkrabben van het metselwerk
Krab vers metselwerk uit om het achteraf beter te kunnen voegen. Respecteer de diepte van de voeg - best 1,5 keer de dikte en minimaal 1 cm - en vermijd ook diepteverschillen in de voeg.
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro exclusief het aanbrengen van de voegen inclusief het cement.
gemiddeld salaris van een metselaar
Als fulltime metselaar ga je gemiddeld 4.257 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 55.170 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 24,58 euro per uur.