Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Een fietsbroek met zeem draag je altijd zonder onderbroek of boxershort. Je zit dus met je blote billen op de zeem, zodat je huid direct contact maakt met de zeem en de lycra stof van de fietsbroek. Een katoenen boxershort zorgt voor wrijving waardoor irritaties en schuurplekken optreden.
Ook moet een zeem goed aansluiten op het lichaam en de zeem en broek mogen zeker niet schuren. Een goede zeem kan voorkomen dat je last hebt van zadelpijn. Een zeem ziet er voor mannen anders uit dan voor vrouwen. Vrouwen en mannen hebben namelijk een andere stand van hun bekken en daar is de zeem op aangepast.
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
De oplossing is simpel: een broek zonder bretels.. Maar omdat wij bretels eigenlijk veel beter vinden zitten, hebben we een andere optie: de 'plasbroeken'. Van shorts met een rits of verstelbare bretels tot shorts met bretels die niet helemaal vast zitten!
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
Eerste hulp bij zadelpijn onderweg
Gebruik wat talkpoeder bij een pijnlijke huid, dat vermindert het schuren. Trek zo mogelijk andere kleding aan, als het de naden zijn, die zorgen voor pijn. Leg iets zachts tussen uw zitvlak en het zadel, bijvoorbeeld een handdoekje. Op die manier kunt u tijdelijk de druk verminderen.
De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten. Je outdoorbroek of misschien met een short of spijkerbroek.
Ben je op zoek naar fietsondergoed zonder zeem, dan zijn er ook vele mogelijkheden. Een speciale fietsonderbroek zonder zeem is altijd beter dan een niet ademende katoenen onderbroek. Het voordeel van een fietsonderbroek zonder zeem is dat deze ademend is en minder schuurt in vergelijking met een katoenen onderbroek.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
Dit is een tip voor de échte beginners: draag nooit een onderbroek onder een fietsbroek. De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.
Je kan een vervuilde zeemvel wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeemvel nooit in een sopje met soda. Zeemleer is namelijk gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen van je zeem doe je best met lauw water, hang hem daarna op.
Het voordeel van de microvezel autozeem
Ook kunnen de meeste microvezel zemen gewoon gewassen worden en zijn ze dus goed voor veelvuldig gebruik. Een autozeem van microvezel is geschikt voor alle auto's en garandeert een mooi resultaat.
Een zeem, zeemlap of zeemvel is een zachte lap van zeemleer, die gebruikt wordt om gladde voorwerpen schoon te maken of droog te maken. In oorsprong bestaat de zeem uit natuurlijk zeemleer, gemaakt van de huid van een gems. Tegenwoordig worden zemen steeds vaker van synthetische stoffen gemaakt.
Vroeg in de koers is het nog het simpelst: even langs de kant stoppen en een plasje doen. Is de koers in volle gang maar móét je echt heel nodig, dan is het al rollend mogelijk om te plassen via de onderkant van je broekje.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Amerikaanse deskundigen van het Good Housekeeping Institute (GHI) raden aan om onderbroeken na een jaar dragen toch echt weg te gooien. Hoe grondig je ondergoed ook wast, er kunnen toch bacteriën achterblijven in het ondergoed waardoor je infecties en ontstekingen op kunt lopen.