Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden. Bij hogere temperaturen kan het functionele weefsel beschadigd worden. Vlekken voorbehandelen: Een onvrijwillige glijpartij op nat gras kan sporen op je jas achterlaten.
Haal eerst alle losse elementen van je jas, zoals nepbont of een riem met gesp. Keer de jas binnenstebuiten en doe alle knopen en ritsen dicht, zodat er tijdens het wassen zo min mogelijk kan beschadigen. Nog beter: stop de jas in een waszak! Doe je jas, zonder andere was, in de wasmachine en voeg er wasmiddel aan toe.
Vaak is het mogelijk de jas in de wasmachine te wassen, maar als je dit niet goed doet, of nog nooit gedaan hebt, kun je de jas beschadigen. Sommige jassen zijn helemaal niet geschikt voor machinaal wassen. Dan is het raadzaam de jas naar de stomerij te brengen.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Veel jassen mogen in de droogmachine, maar wij adviseren altijd om een jas aan een hanger te drogen en het liefst buiten natuurlijk! Wil je de jas toch drogen in de droogmachine? Zet de droger dan op een langzaam programma en een lage temperatuur.
Gewatteerde jassen
Ook een gewatteerde jas kan gewassen worden in de wasmachine, maar niet heter dan 40 graden. Aangeraden wordt om de jas op dezelfde manier te wassen als een donsjas, inclusief tennisballen. Daarnaast zijn er ook speciale wasmiddelen voor gewatteerde jassen.
Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur. Als de jas droogt lijkt, doe hem dan nog minimaal 60 minuten drogen op de koudste temperatuur, met de tennisballen/ wasbollen nog steeds in de trommel.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Het doel is om het dons goed te laten luchten en de donsvlakken weer goed te verdelen voor een juiste vorm van de jas. Emmanuelle geeft aan dat het erg belangrijk is om het dons goed te laten drogen en daarom de jas twee à drie keer te laten drogen waardoor de vlakken van de jas hun oude vorm weer aannemen.
Extra tip: stop twee schone tennisballen bij de was in de wasmachine. Deze zorgen voor beweging in de trommel en voorkomen dat het dons gaat klitten.
Gebruik voor het wassen van een jas nooit gewone waspoeders of wasverzachters. Die beschadigen de waterafstotende laag op de kleding en laten resten achter waardoor de stof vocht gaat absorberen in plaats van afstoten. Een veilig reinigingsmiddel is de biologisch afbreekbare Nikwax Tech Wash.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Zorg ervoor dat de lucht er aan de 2 kanten goed bij kan (hang de jas op een hanger of leg hem plat op het droogrek). Keer de jas geregeld om en schud verschillende keren per dag flink op om te vermijden dat het dons klonten vormt. Laat drogen in een droge ruimte maar ver van elke warmtebron.
TIP: door tennisballen in de wasmachine te doen zorg je ervoor dat de donzen vulling niet samen klontert en daarom lekker luchtig blijft.
Door te wassen krijgen bacteriën en schimmels geen kans om te ontwikkelen en ziet je jas er weer als nieuw uit! Ons advies is om de jas om de twee maanden te wassen; in de winter wordt de jas dan twee keer per seizoen gewassen en dat is voldoende.
Vul een emmer met water, doe er een flinke scheut azijn bij en laat je kleding weken.Wring de volgende ochtend je kleding uit en was deze in de wasmachine. De vieze zweetgeur zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook soda werkt goed om zweetlucht uit je sportkleding en kleding te halen.
Winterjas: 1,6 kg. Schoenen: 800 gram. Hoed: 100 gram. Handschoenen: 110 gram.
De wasdroger ballen gaan tussen het wasgoed bewegen, zodat de droge lucht goed tussen het wasgoed kan komen, zodat de wasdroger efficiënter het wasgoed kan drogen. Omdat de ballen zich tussen het wasgoed bewegen, zal er ook minder kreukvorming plaatsvinden wat de strijktijd weer verkort.
Heb je een speciaal wasmiddel voor dons nodig? Ja, je gebruikt best de producten van Nikwax of Granger's. Die maken het dons niet alleen weer schoon, maar herstellen ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Dat laatste is erg belangrijk bij regenweer of sneeuw.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.