Bewaar ze niet in een medicijnkastje in de badkamer of in de koelkast, want daar zullen ze vocht opnemen. Een koele donkere plaats, zoals een keukenkastje, is ideaal.
Over het algemeen zijn de meeste voedingssupplementen twee jaar houdbaar. Maar wie de houdbaarheidsdatum per ongeluk vergeet en toch een oude pil inneemt, zal hoogstwaarschijnlijk niet ziek worden.
Door bewaren van eten gaan vitamines verloren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het gehalte aan vitamine C in aardappels daalt met 50% als ze gedurende drie maanden in het donker bewaard worden bij een temperatuur van 12˚C.
Tabletten voor 20 microgram vitamine D kunnen zo minimaal 16 microgram en maximaal 30 microgram vitamine D bevatten. Dit zijn veilige marges. Vooral als het potje pillen (ver) over de datum is, bestaat de kans dat er minder vitaminen inzitten dan het etiket vermeldt.
Temperatuur, zuurstof en licht
Ook kunnen vitamines tijdens bereiding in aanraking komen met zuurstof, wat leidt tot verlies door oxidatie. Tenslotte gaan veel vitamines verloren door blootstelling aan licht, wat oxidatie versnelt.
De wateroplosbare vitamines (B en C) plas je gewoon uit als je er teveel van neemt. Hiervan kunnen geen voorraden worden aangelegd (met uitzondering van B12), je zult deze dus regelmatig tot je moeten nemen. Daarnaast zijn er pillen met supplementen, zoals zink en selenium.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Verwijder de verpakking van de betreffende vitamines en gooi deze in de daarvoor bestemde containers voor gescheiden afval weg.
Vitamine C heeft een zeer korte houdbaarheid omdat het oxideert of afbreekt wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. De koelkast is een geweldige plek om vitamine C-serum te bewaren, omdat de koeling het oxidatieproces langer vertraagt dan wanneer het op kamertemperatuur wordt bewaard.
Zuurstof. Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Bij zure sappen, zoals sinaasappelsap, gaat dat niet heel snel: Het gehalte aan vitamine C neemt af met maar ongeveer 2 procent per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Lees voor welke vitamines en mineralen dat geldt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
“Maar de werkzaamheid van de voedingsstoffen die ze bevatten, neemt wel af.” Voedingssupplementen verliezen dus hun effectiviteit als ze over de datum zijn, waardoor het niet heel veel zin heeft om ze nog te slikken. Maar schadelijk voor je gezondheid zal het niet zijn.
Kruidvat Magnesium Tabletten dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Ze dragen ook bij tot de instandhouding van sterke botten en tanden. Magnesium is goed voor het zenuwstelsel en is belangrijk voor een normale spierwerking.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Bij een ernstig gebrek aan vitamine D kan bij volwassenen osteomalacie ontstaan. Deze aandoening gaat gepaard met zwakke en pijnlijke botten. Vitamine D is dus een belangrijke vitamine voor de spieren, botten en gewrichten.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Bij chronische overdosering van vitamine A, dat net zoals vitamine D een vetoplosbare vitamine is, bestaat een risico op stapeling, waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, droge huid en haaruitval kunnen ontstaan.
De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen.