Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Prei bereiden & bewaren
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Prei ontdooien en bereiden
Prei kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, maar kun je ook direct in de pan doen om te bakken, te stomen, of te koken.
Het is belangrijk om prei altijd in de groentelade van de koelkast te bewaren en de groente af te dekken wanneer deze op koelkasttemperatuur is. Om de houdbaarheid te verlengen, kun je hem af en toe licht vochtig maken, dit zorgt ervoor dat hij niet uitdroogt.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes.
Misschien wist je het niet, maar de meeste groente kun je helemaal opsnijden. Prei kun je helemaal gebruiken. Natuurlijk wel het harde uiteinde en de uitgedroogde bladeren wegsnijden, maar juist het groen maakt een gerecht extra smaakvol.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Paprika invriezen
Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed. Zo kan je paprika invriezen en 3 maanden bewaren.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
In het groene deel zitten de meeste vitamines en mineralen
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Nooit meer op de composthoop gooien dus, die doorgeschoten prei en ui (en andere groente zoals kool, waarvan de bloemen ook heerlijk smaken). Oogstrelend op je gerechten én: een uitje voor je smaakpapillen. Alle (sier)uitjes in je tuin zijn overigens eetbaar.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.