Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Je gebruikt uitsluitend je vork. Draai de spaghetti rond je vork en gebruik daarbij je bord als weerstand. Zo draai je een perfecte enkele hap spaghetti rond je vork, die je zonder lepel of mes kunt veroberen. Het is misschien even klungelen op het begin, zo je vork moeten ronddraaien in en met één hand.
Pasta eet je met een vork, alleen een vork, en nergens anders mee. Een mes is al helemaal faux pas, maar zelfs een lepel hoort niet in de buurt te komen van je bord.
Ook de pastasaus is heel miniem, de regel is dat als de pasta op is er geen saus meer in je bord mag liggen. Italianen eten pasta enkel met een vork en dus zonder lepel, wens je een lepel vraag dan om een cucchiaio (koekjajo uitgesproken).
Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Geen parmezaan over je hoofdgerecht
Ben je in Italië, pas dan op met Parmezaanse kaas. Je komt misschien in de verleiding om deze Italiaanse delicatesse over je hoofdgerecht uit te strooien, omdat hij nu eenmaal op tafel staat, maar hij mag alleen over de pasta en over risotto.
Een van de belangrijkste pastaregels: breek de pasta niet voor het koken. Zoals de Italianen zeggen: elke pastasoort heeft zijn eigen vorm en bestaan. Pasta breken is dus Italiaanse heiligschennis. Laat lange pasta gewoon lang, en indien je liever korte pasta eet, kies voor spirelli of macaroni.
Zet de pasta als een mooi torentje op het bord. Rasp wat verse Parmezaanse kaas over de pasta en verdeel wat olie in een mooie cirkel eromheen. Garneer het torentje met wat basilicum en serveer.
Voor de Nederlandse pasta-eter is alles geoorloofd: een mes en vork gebruiken om de pasta te snijden, een vork en lepel om de pasta op de lepel te draaien – sommige mensen breken de spaghetti zelfs in kortere stukken voor deze in de pan te gooien om te koken, zodat het later makkelijker eten is.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione.
De drie belangrijkste recepten zijn spaghetti alla carbonara (met guanciale spek, parmezaanse kaas en eieren), spaghetti alla puttanesca (met een gepeperde tomatensaus, kappertjes en ansjovis) en spaghetti all'amatriciana (met guanciale spek, tomaten, pecorino en peperoncino).
Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken. 46. Italië is meer dan Toscane!
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
De Italianen staan natuurlijk bekend om hun heerlijke keuken en om hun stijlvolle uiterlijk. Ze zorgen er altijd wel voor dat ze strak in pak zitten en de stropdas juist geknoopt is. Naast hun prachtige kledingstijl, hebben ze ook veel vrouwelijk schoon rondhuppelen in de Italiaanse straatjes.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.