Gebakken en gebraden vlees kun je maximaal 2 maanden invriezen, let wel op dat je deze goed verpakt de smaak en kwaliteit kan namelijk achteruit gaan. Vries geen vlees in dat te lang buiten de koeling gelegen heeft, zoals bij een barbecue.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Normaal gesproken wel, maar bij twijfel zijn speciale diepvrieszakjes een goed alternatief.
Materialen van voedingskwaliteit, zoals aluminiumfolie, zware diepvrieszakken van plastic, zware plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier zijn uitstekende keuzes. Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de supermarktverpakking in te vriezen , maar dit type folie is dun en laat lucht door.
Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de originele verpakking in te vriezen , maar dit type verpakking is luchtdoorlatend en de kwaliteit kan na verloop van tijd afnemen. Voor langdurige opslag, verpak deze verpakkingen zoals u dat met elk voedsel voor langdurige opslag zou doen. Het is niet nodig om vlees en gevogelte af te spoelen.
Tips voor verwerking en opslag
Vries het in als u het niet binnen de aanbevolen tijden op de kaart kunt gebruiken . Zodra een bederfelijk product is ingevroren, maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt gehouden bij 0 graden Fahrenheit of lager veilig is.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Vette, taaiere stukken die langzaam en op lage temperatuur gegaard moeten worden , zijn ideaal om in te vriezen, zegt Fernald. "Hoe meer vet vlees heeft, hoe beter het invriest, omdat vetmoleculen niet verstoord worden door water", legt ze uit. Short ribs kunnen bevroren worden dichtgeschroeid en vervolgens urenlang in rode wijn worden gestoofd in de oven of in een snelkookpan.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
In de vriezer: Voor een langere bewaartijd kun je gebakken kip invriezen. In de vriezer kan gebakken kip tot 4 maanden goed blijven. Vries de kip in luchtdichte zakken of diepvrieszakken in om vriesbrand te voorkomen.
Voedsel dat in een vriezer bij nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten. Als vlees echter te lang wordt ingevroren, kan het kwaliteit en smaak verliezen . Als u niet zeker weet of vlees nog vers is, kunt u dit bepalen nadat het is ontdooid.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
" Als je het precies op die dag [van de houdbaarheidsdatum] koopt, moet je het meteen invriezen ," zegt ze. "Zelfs als het een paar dagen voor de houdbaarheidsdatum is en je denkt dat je het niet gaat gebruiken, stop het dan zo snel mogelijk in de vriezer.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Wikkel uw vlees in bij het invriezen
Hoewel een vacuümsealer ideaal is om ervoor te zorgen dat vlees correct wordt verpakt, kunt u ook prima volstaan met het dubbel verpakken van stukken vlees met diepvriespapier, aluminiumfolie of luchtdichte zip-loc-zakken. De plastic verpakking van de winkel is ontworpen voor snelle toegang, niet voor invriezen .
Zelf zeevruchten invriezen
Voorverpakken in een "klevende" wrap om een barrière of strakke "huid" rond het product te vormen. Plaats in een duurzame plastic diepvrieszak, diepvriesfolie of aluminiumfolie . Knijp zoveel mogelijk lucht uit de zak of wrap voordat u deze dichtmaakt.
Dat gezegd hebbende, zolang voedsel continu wordt bewaard bij 0 graden F of kouder, zal het altijd veilig zijn om te eten . In feite is de belangrijkste kwestie voor goed ingevroren voedsel versheid en kwaliteit. Volgens de richtlijnen voor diepvriesopslag van de FDA is de optimale bewaartijd voor ingevroren rundergehakt 3 tot 4 maanden.