Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, voorkom je dat de potgrond uitgedroogd raakt.
Hydrokorrels zijn ronde stenen, kleiner dan een knikker. De hydrokorrels worden voornamelijk gebruikt in bloempotten en zorgen voor een goede waterhuishouding. De korrels absorberen vocht en laten dit geleidelijk los, zodat de plant over een langere periode de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt.
Hydrokorrels zijn erg gebruiksvriendelijk. Strooi eenvoudig een laagje hydrokorrels in de bloempot of plantenbak die u gaat vullen. 1/5 van de pot of bak vullen met hydrokorrels is in de meeste gevallen voldoende. Vervolgens vult u de pot of bak aan met potgrond en plant u uw planten of bloemen erin.
Wacht afhankelijk van jouw plantensoort 4 of 8 dagen wanneer de watermeter op minimaal staat, voordat je opnieuw water geeft. De wortels van de plant hebben droge dagen nodig om te luchten, anders kan er wortelrot ontstaan.
Niet-geschikte planten en bloemen voor hydrokorrels
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.
Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea, Alocasia of varens.
Drainagelaag. Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt. Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels.
Voordat je de pot vult met hydrokorrels, is het belangrijk om de kleibolletjes even te wassen met lauw water. Hierdoor kunnen de korrels het water in de pot beter opnemen.
Hoe lang gaan hydrokorrels mee
Hydrokorrels gaan inprincipe een leven lang mee. Deze gebakken kleikorrels slijten niet en mocht je eens een plant weggooien, dan kan je de hydrokorrels eruit zeven, spoelen en opnieuw gebruiken.
De meest voorkomende manier waarop je hydrokorrels toepast, is als drainagelaag onderin de bloempot of -bak. Potten zonder gat houden vaak veel vocht vast, bijvoorbeeld wanneer je te veel water hebt gegeven. Pokon Hydrokorrels zuigen dit overtollige water op, zodat je plant geen natte wortels krijgt.
Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
Hoe zet je planten in potten of bakken
Houd aan de bovenzijde 2-5 cm ruimte, als gietrand. Vul de bak nu tot die rand aan met potgrond. Is de grond van de plant heel droog, dompel hem dan even, met plastic container en al, in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen.
Het grootste voordeel van hydrokorrels : ze zijn goed doorlatend en schimmelen niet.
Eén belangrijke reden is dat je hydrokorrels eindeloos kan hergebruiken. De hydrokorrels kan je schoonmaken en weer opnieuw gebruiken.
Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot. Als u hydrokorrels gebruikt in uw plantenpotten, kunt u genieten van gezonde en bloeiende planten.
Action biedt naast de Hydrokorrels een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Action folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Hydrokorrels, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Welkoop - hydrokorrels - 40 l, aanbieding 2 & aanbieding 3.
Zoals houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. Vaak vind je ook perliet in je potgrond, dat zijn luchtige witte korrels die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren. Het is gepoft gesteente en zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft.
Hydrokorrels 8-16 mm doorsnede.Inhoud zak 10 ltr – ca.3.25 kg Te gebruiken voor drainage onder in bloembakken, of als decoratieve afdeklaag van bloempotten en -bakken.
Omdat hydrokorrels een hoog poriënvolume hebben, bieden ze uitstekende beluchting en drainage, waardoor de wortels van planten gezond blijven. De korrels in staat zijn om veel vocht op te nemen. Reden nummer 1 waarom multifunctionele hydrokorrels tegenwoordig zoveel in tuinen worden toegepast.
Onze tip is om gebruik te maken van hydro korrels. Dit zorgt voor een betere waterhuishouding in de plantenbak, waardoor de planten beter groeien. Vul daarom de pot met 1/3 hydro korrels. Zorg dat je planten in potgrond van goede kwaliteit komen te staan.
De Pokon hydrokorrels zijn bovendien van de beste kwaliteit.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Als je een plant uit de plastic pot haalt en in een andere pot zonder gaatjes zet, kunnen de wortels gaan rotten. Dit komt doordat het overtollige water dan nergens naartoe kan gaan en in de pot blijft zitten De wortels blijven dan nat staan waardoor ze gaan rotten. Hierdoor gaat je plant hangen en uiteindelijk dood.