De verwerking van glaswol is zeer eenvoudig. Je kunt het materiaal knippen met een schaar of snijden met een mes. Daarna kun je het vouwen en het aanbrengen om een ruimte mee op te vullen, bijvoorbeeld aan de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte van de woning.
Je bevestigt de dampremmende laag aan de buitenkant. Dus de kant waar de warmte zit. Een dergelijke laag voorkomt dat glaswol nat wordt en daardoor minder goed isoleert.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Plaats het isolatiemateriaal zo, dat de dampremmende laag (of de klimaatfolie) aan de warme kant zit: dus aan de binnenzijde. Heeft het isolatiemateriaal zelf geen dampremmende laag, breng dan een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal aan.
Glaswol isolatieplaten
Meet eerst de breedte op tussen de dakbalken. Snijd daarna het isolatiemateriaal met 1 of 2 cm extra breedte af. Hierdoor klemt het isolatiemateriaal zichzelf tussen de balken vast. Gebruik tijdens het snijden of knippen een stofkapje en handschoenen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan.
Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Grotere diktes worden bij voorkeur met een reciprozaag met gekarteld zaagblad, een cirkelzaag (afkortzaag), op een zaagtafel of een speciaal ontwikkelde kettingzaag verzaagd (bijvoorbeeld bij L-Ments). Een isolatiezaag, zoals de ISC240 isolatiezaag van Festool is ook een handig hulpmiddel om isolatieplaten te verzagen.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert steenwol een gemiddelde isolatiewaarde op. Dit maakt het een prima materiaal voor thermische isolatie (warmte). Ook op het gebied van geluidsisolatie is steenwol aan te bevelen.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."