Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen zijn heerlijk om heel en rauw te eten, maar ze kunnen ook geroosterd worden zoals in dit makkelijke en onweerstaanbare recept voor Honing, Balsamico & Rozemarijn Geroosterde Vijgen. Gegrilde vijgen kunnen geurige hapjes opleveren als u thuis gasten ontvangt.
Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder.Vervolgens kun je voelen aan de vruchten: rijpe vijgen voelen iets zachter aan. Tip!
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
De vruchten van de mannelijke vijgenboom zijn weliswaar eetbaar, maar worden niet gegeten, vanwege die pollen en vanwege de symbiose met de vijgwesp. De mannelijke syconia bevatten behalve pollen in de regel ook vijgwespen, het enige insect dat zorgt voor de voortplanting van de boom. Geen smakelijk vooruitzicht.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Zijn vijgen gezond? Vijgen zijn een goede bron van vitaminen (A, B en C), mineralen (kalium en calcium), sporenelementen (ijzer en koper) en vezels. Om optimaal van alle voordelen te profiteren, eet je ze met de schil, die rijk is aan antioxidanten, nadat je ze voorzichtig hebt afgeveegd met een vochtige doek.
De vijgen die nu nog in de boom zitten worden niet meer rijp. Om schimmelvorming te voorkomen, is het 't beste deze onrijpe vruchten nu uit de boom te plukken. Het gaat hierbij alleen om de grote exemplaren.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Eet rauw, besprenkeld met honing, een beetje geroosterde noten en wat clotted cream, of in een salade met parmaham of geitenkaas en rucola . Of halveer en grill (2-3 min.); rooster ze in hun geheel (8-12 min.); pocheer ze in hun geheel (5-8 min.). Je kunt gedroogde vijgen ook gebruiken bij het bakken of als tussendoortje.
Verse vijgen snijden
Ze snijdt ze liever in de lengte in vieren . Rijpe vijgen zijn zacht en geven mee onder een scherp mes, voegt Welsh toe. Ze snijdt ze door de steel heen, in plaats van door het midden. "Als de vijgen papperig en te zacht zijn om te snijden, zijn ze overrijp en hebben ze wat van hun zoetheid verloren," voegt Welsh toe.
Was het zachtjes onder stromend water en duik er dan in! Als je wilt, kun je de vijgen schillen, maar dat lijkt veel werk voor weinig beloning, omdat de schil van een vijg al zo zacht en moorish is.
Het seizoen voor verse vijgen loopt van juli tot november, maar je kunt ze bijna het hele jaar door vers kopen bij Jumbo. Vijgen zijn rijp wanneer de schil zacht wordt en donker rood kleurt. Hoe lang kun je vijgen bewaren? Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren, zo blijven ze maximaal een week goed.
Bij het schoonmaken van vijgen kun je ervoor kiezen om ze met of zonder schil te eten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, spoel de vijgen dan voorzichtig af onder stromend water om vuil of resten te verwijderen.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Is een vijgenboom giftig? De onrijpe vruchten en het blad kunnen voor honden, katten en paarden mild giftig zijn als ze opgegeten worden. De rijpe vruchten zijn onschadelijk, al werken ze wel laxerend, dus eet er niet teveel van. Vogels zijn verzot op de rijpe vijgen, dus laat er vooral ook een paar voor hen hangen.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Heb je een verse vijg te pakken weten te krijgen? Dan kun je die zeker met schil en al eten! De schil is dan lekker zacht.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Maretakvijg is een kleine, bossige plant met ronde bladeren en draagt gemakkelijk kleine vruchten, helaas oneetbaar. Kruipvijg is een charmeur, een tropische klimplant met kleine, hartvormige bladeren.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.