Duw de tampon voorzichtig naar binnen, schuin naar je onderrug (niet recht omhoog). Duw de tampon voorzichtig op zijn plek tot je vinger niet meer verder kan, en laat het touwtje buiten je vagina hangen. Was vervolgens je handen goed.
Als je weerstand voelt, verander dan een beetje van richting. De tampon is correct in het midden van de vagina geplaatst, waar je hem niet meer voelt. Als u hem nog voelt, zit hij niet goed en moet het iets dieper worden ingebracht. Het koordje blijft zichtbaar, ook nadat de tampon is ingebracht.
Je tampon zit niet diep genoeg
Een (té) ondiep ingebrachte tampon voelt oncomfortabel en je kunt misschien zelfs de katoenen rand aan de ingang van je vagina voelen. Niet fijn. Je tamponhoort in het middelste gedeelte van je vagina te zitten, waar zich relatief weinig gevoelszenuwen bevinden.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Houd de tampon vast met je andere hand, tussen je middelvinger en duimvinger. Plaats je wijsvinger aan de basis van het uiteinde van de tampon waaraan het touwtje naar beneden bungelt. 7. Terwijl je de lippen van je vagina nog steeds spreidt, duw je de tampon in je vagina.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren.
Squatten! Ga even op je hurken in een squathouding en pers zachtjes. De tampon is dan gemakkelijker te verwijderen.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Het is gemakkelijk om een tampon te verwijderen: zit gewoon op het toilet, neem het koordje vast en trek de tampon er diagonaal naar voren uit (niet recht naar beneden). Als je weerstand voelt, dan is de tampon nog niet helemaal doordrenkt en kan het oncomfortabel zijn om hem eruit te trekken.
Ben je vergeten tampons of maandverband in te pakken? Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt.
Huwelijk en maagdelijkheid
Als je geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad, ben je maagd. Maar of het maagdenvlies nog onbeschadigd is, of dat je gaat bloeden, dat weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren als je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.
En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug. Dit hoorde je misschien wel eens in de kleedkamers op school, maar is complete onzin. Wel kan de boel allemaal meer gaan ontspannen bij het gebrek aan activiteit. En zal je bij je volgende vrijpartij misschien wat meer gestimuleerd moeten worden.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Je kunt last hebben van primair en van secundair vaginisme. Bij primair vaginisme ben je al van jongs af aan vaginistisch. Het is jou nog nooit gelukt om een tampon of vinger naar binnen te brengen. Ook penetratie of het inbrengen van een speculum bij inwendig onderzoek was altijd al onmogelijk.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan, kamille.
Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt.
'Mini' wordt gebruikt bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml) aan het begin of einde van de menstruatie; 'normaal' bij gemiddeld bloedverlies (opvangvermogen 8-10 ml), 'super' voor zwaar, onregelmatig bloedverlies en voor het geval het onmogelijk is om tampons regelmatig te wisselen (opvangvermogen 10-12 ml) en ...