U kunt een peer schillen, maar geschilde peren worden wel snel bruin. Daarnaast bevat de schil veel waardevolle vezels die erg gezond voor u zijn. Denk dus twee keer na of u de peer echt zonder schil wil eten. Bent u er zeker van, dan kunt u met een schilmesje de schil verwijderen en het steeltje van de peer afsnijden.
U kunt de peer uit de hand eten of in parten snijden: vergeet in dit geval hierna niet het klokhuis van de peer te verwijderen. Als u besluit de schil te eten, is het belangrijk dat u de peer goed schoonmaakt vanwege eventuele pesticiden of overgebleven beestjes.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.
Doe rijpe bananen of appels in de papieren zak om de peren in een tot drie dagen rijp te laten worden. Om je peren in slechts een tot drie dagen te laten rijpen doe je een banaan of appel in de papieren zak met peren. Het rijpe fruit geeft ethyleengas af, waardoor de peren erg snel rijp worden.
De peer smaakt fris zoet en heeft een zalig aroma. Het ras is gekweekt door de Comice Horticole de Maine et Loire te Angers in Frankrijk en in de handel gebracht in 1849. In 1900 werd de peer ook vaak als stoofpeer gebruikt.
Hoe gezond is peer? Peer is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Daarmee draagt het eten van peer bij aan een sterker immuunsysteem. De antioxidanten in peer beschermen ons daarnaast tegen vrije radicalen.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Peren hebben, net als appels, voldoende goede eigenschappen om af te vallen. Aangeraden wordt om dan ook regelmatig peren te eten. Probeer tenminste één peer per dag te eten. Dit past heel goed in een gezond levenspatroon.
Bij darmproblemen of een opgeblazen gevoel
En dat is goed voor je stoelgang en de spijsvertering. Zeker als je wat last hebt van je darmen of een opgeblazen gevoel, kunnen peren dit verlichten. Ook helpt het tegen diarree. De vezels in peren zorgen daarnaast voor een stabiele bloedsuiker en geven een verzadigd gevoel.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Overrijpe peer kan over het algemeen als veilig voor u worden beschouwd om te eten eenmaal gekookt of gepocheerd. Als de peer die je eet zacht genoeg is om papperig of zacht te worden, het is gewoon niet zo goed als vers. Het kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, veel succes op het toilet!
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Peer kun je goed verwerken in zoete gerechtjes met bijvoorbeeld kaneel en suiker. Maar ook gember – een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld – kun je goed combineren met peer als je zin hebt in iets zoets.
De vruchten zijn meestal rijp tijdens de maanden september (oktober). Er zijn ook enkele zomerrassen welke in juli of augustus rijp zijn. Zomerrassen zijn slechts kort te bewaren en hebben meestal een lage commerciële waarde. Bij volledige rijpheid vallen de vruchten op de grond.
De peren smaken fris, sappig zoet en zijn redelijk groot met een groengele kleur.