Het verzadigingsgevoel van je maag is vertraagd. Het duurt gemiddeld wel 20 minuten voordat je maag aan je hersenen een seintje geeft dat er genoeg is gegeten. Daarom is het ook heel belangrijk om rustig te eten.
Ik sluit af met de belangrijkste tip voor mensen die nooit vol zitten: probeer je omgeving minder verleidelijk in te richten. Berg de lekkernijen op in een gesloten niet-doorzichtige verpakking. En leg ze op een plek waar je moeilijk bij komt. Of haal (een tijdje) geen verleidelijke producten in huis.
Na een tijdje zijn de meeste voedingsstoffen uit ons bloed opgenomen door de cellen, is onze maag leeg en voelen we opnieuw een hongergevoel opkomen. Hoe snel je na je laatste maaltijd weer honger krijgt en hoelang het duurt tot je verzadigd bent tijdens een maaltijd, hangt af van verschillende factoren.
Een normale honger is gezond
In de natuur krijg je honger wanneer je lange tijd niet gegeten hebt. Honger is een positieve emotie omdat het ons aanzet om te bewegen en naar voedsel te zoeken. Terwijl we honger hebben zijn de hersenen alert en gaat de vetverbranding op volle toeren.
Als je continu honger hebt, nooit verzadigd bent na een maaltijd en steeds aan eten denkt (in een obsessieve manier), is dit een duidelijk signaal dat je leptinen laag zijn en je lichaam je iets probeert te vertellen: Ga anders eten!
Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder eten dan je verbruikt, maar er is genoeg voeding die je een verzadigd en energierijk gevoel geven, waardoor je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor je niet de hele tijd honger hoeft te hebben en toch afvalt.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Vertel jezelf gewoon om te wachten.
Als je geen honger hebt, probeer dan nog langer te wachten. Wacht eerst tien minuten en dan twintig minuten met eten. Voordat je het weet is je hongergevoel verdwenen. Je kunt je hersenen voor de gek houden zodat je denkt dat je in een minuut gaat eten.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Sommige dingen lijken zo simpel, dat je er gewoon niet bij stil staat. Zoals het feit dat je na het eten een vol gevoel in je buik hebt. Je bent verzadigd. Als je eet, is dat een teken voor je lichaam om tal van processen in gang te zetten.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Als je elke dag aanwent om kleine porties te eten zal je maag daar ook aan wennen. Je maag zal uiteindelijk krimpen als het gewend is aan minder eten per maaltijd. In het begin zul je honger hebben maar dat gaat ook weer over.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.