Neem minimaal één volledige dag rust in de week. Je gaat dus niet trainen, ook niet een herstelloopje. Veel sporters zeggen dat ze een rustdag nemen, maar toch even een herstelloopje doen. Je kan best een herstelloopje doen de dag na een zware training, maar wanneer je één rustdag neemt per week, pak dan ook die rust.
2. Hoe vaak moeten topsporters trainen? Hoewel de trainingsuren per topsporter en sport verschillen, trainen topsporters gemiddeld ongeveer 20 uur per week, verspreid over zes dagen in de week. Een topsporttalent zit op 17 uur per week.
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor.
In de topsport zien we steeds meer atleten die op latere leeftijd nog op topniveau spelen. Denk bijvoorbeeld aan toptennisser Roger Federer of topvoetballer Zlatan Ibrahimović. Beiden zijn 39 jaar en presteren nog steeds op topniveau.
Sommige mensen stellen dat iedereen topsporter kan worden als er maar hard genoeg getraind wordt. Volgens deze onderzoekers kan iedereen die meer dan 10.000 uur traint topsporter worden.
Topsport brengt ook extra belasting van het hart mee, waardoor dat hart wel sterker en beter belastbaar wordt, maar er tijdens het sporten iets meer risico op een ritmestoornis is. Ook kan de topsporter na zijn of haar carrière in sommige gevallen last kan krijgen van een vergroot hart (sporthart).
Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
De website Topendsports analyseerde de leeftijden van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in 2012 en 2016 en kwam uit op een gemiddelde van 26,5 jaar in Londen (jongste: 13,5 – oudste: 71,3) en 26,8 jaar in Rio (jongste: 13,7 – oudste: 62,3).
1. Zwemmen. Zwemmen heeft een indrukwekkende lijst met (gezondheids-)voordelen. Je traint er er namelijk niet alleen heel veel verschillende spiergroepen mee, maar het is ook goed voor je conditie.
Huntelaar: 'Voetballer heeft zeker acht uur slaap nodig' - Voetbal International.
Op dagen dat je flink hebt gesport kan je lichaam vragen om meer rust voor herstel. Op die dagen kun je soms wel meer dan 9 uur slaap per nacht halen. Andere dagen zullen 7 uur tot 7,5 uur voldoende zijn.
Die energie gebruikt ons lichaam dan weer om te herstellen. Iedereen is gebaat bij een gezonde nachtrust, maar sporters in het bijzonder. Waar tussen de 7 en 8 uur slaap voor de meeste volwassenen volstaat, blijkt die 8 uur voor sporters eigenlijk een minimum te zijn.
Wat is de kans dat je topsporter wordt? Veel hangt af van je aangeboren talent, inzet is ook erg belangrijk, maar waar je geboren werd, speelt ook een rol. In ons land is de statistische kans dat je het schopt tot professioneel voetballer 1 op 2.260.
Voor een duursporter zoals een wielrenner zijn andere voedingsmiddelen van belang. Een gezonde basisvoeding voor de duursporter moet met name koolhydraatrijk zijn (ruim fruit, granen/brood en aardappelen/pasta's/rijst bevatten). Eiwitten zijn ook belangrijk, maar een stuk minder dan bij een krachtsporter.
Na hun topsportcarrière maken ze daarmee van hun passie opnieuw hun werk. Van alle onderzochte topsporters kiest 55,1% voor een vervolgcarrière in de sport. Denk bijvoorbeeld aan coaching, het oprichten van een sportkledinglijn of het begeleiden van topsporters in hun dagelijks leven.
Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie.
Leontien van Moorsel kreeg anorexia tijdens haar carrière als wielrenner. Turner Yuri van Gelder kampte met een cocaïneverslaving. Michael Boogerd belandde in een zwart gat na beëindiging van zijn wielercarrière. Voorbeelden van (oud)-topsporters met psychische problemen zijn snel genoeg gevonden.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Dit doe je door geregeld je conditie te meten. Dus lukt het bijvoorbeeld om steeds langer te joggen in plaats van te wandelen. Of merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde afstand bij dezelfde hartslag op een hoger tempo kunt hardlopen. Dit zijn allemaal signalen dat je conditie is verbeterd.
Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
Niemand minder dan Arjen Robben is de rijkste Nederlandse voetballer van dit moment. De aanvaller van FC Groningen beschikt over een vermogen van maar liefst 67 miljoen euro.