Hoe eet je haring? Er zijn niet echt regels voor het eten van haringen. Ze worden vaak in z'n geheel of in stukjes gegeten met zuur of uitjes erbij. Je kunt haring trouwens ook heel goed puur eten, dus zonder zuur of uitjes.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden. De Hollandse Nieuwe. De een eet 'm het liefst op 'n broodje.
Een nieuwe haring heeft geen uitjes nodig en kan gewoon van de staart gegeten worden of met een vorkje in kleine stukjes.
De haring (clupea hargengus) is een slanke, vrij kleine vis met één korte vin op de diepblauwe rug. Zijn graten zijn zacht. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan.
Het haring kaken of haringkaken is een bewerking waarbij een deel van de ingewanden en de kieuwen van gevangen haring weggesneden worden. Dit heeft als doel de vis langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.
De oorsprong van die uitjes bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!)
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Draai de haring om en snijd over de ruggengraat tot ongeveer in het midden. Snijd niet helemaal door. De staartvin moet blijven zitten. Verwijder het blauwe vel van kop tot staart.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Wat zijn maatjes eigenlijk? Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager.
Uitje en augurk erbij en happen maar! Waar de Nederlandse vissers in 2011 voor 86 miljoen kilo haring zorgden, wat destijds 5,2 kilo per persoon was, zorgen onze bovenburen nu voor 76 miljoen haringen per jaar. Dat is gemiddeld 4,5 haring per Nederlander.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
Bederf kun je herkennen doordat de haring een vieze geur heeft of plakkerig wordt. Dit betekent dat je de haring écht niet meer kan eten en dus moet weggooien. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Daarnaast – zoals gezegd – let heel erg goed op de TGT-datum.
Houdbaarheid Haring
Verse haring kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, en 3 maanden in de vriezer. Bij haring die vacuüm verpakt is, moet je dus op de tht-datum letten. En bij haring in het zuur moet je ook op de datum op de verpakking letten.
Haring lusten we rauw of gerookt. Hij doet het goed op een tortilla met komkommer en dille. Recept voor zure haring? Probeer 'm eens door de salade, met aardappel en biet bijvoorbeeld.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
"Die moet fris zijn, de haring moet naar zee ruiken", zegt Tuijp. Het belangrijkste van de maatjes is natuurlijk de smaak. "Licht zilt, fris, dat zijn de kenmerken van een lekkere haring. Zodra hij tranig of zout smaakt, is het geen lekkere haring meer."
De ideale temperatuur om haring te serveren ligt tussen de vijf en tien graden.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Sommige vishandelaars behandelden de haringen ook nog met melk om het zout te neutraliseren. Naarmate de tijd verstreek werd de smaak van gekaakte haring steeds zouter, totdat deze na ongeveer een jaar niet meer eetbaar was.