Knijp zachtjes in de avocado om te checken of hij rijp is. Geeft de avocado absoluut niet mee? Dan is hij nog niet rijp genoeg en heeft de vrucht nog een paar dagen nodig om te rijpen. Geeft het vlees echter weer teveel mee en is het erg makkelijk om in te duwen, dan is de avocado waarschijnlijk weer overrijp.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Conclusie. Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.
De schil van een avocado is niet eetbaar. Niet alleen omdat het heel erg hard is en slecht verteerbaar, maar ook omdat bij avocado de schil niet is meegenomen in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje avocadoschil opeet.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Door het hoge vet- en calorie gehalte twijfelen veel mensen of het gezond is elke dag een avocado te eten. Het antwoord: hoe gezond de vetten in een avocado ook zijn, het blijven vetten. Hierdoor raden veel diëtisten aan om gemiddeld een halve avocado per dag te eten.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
Dit komt omdat avocado's een hoog vet- en vezelgehalte hebben.Deze combinatie maakt het moeilijk voor het lichaam om de groene vrucht snel te verteren. Het bloed dat normaal gesproken extra zuurstof vervoert voor energie, wordt nu gebruikt voor de vertering.
Avocado bereiden & bewaren
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Avocado rijpen in de magnetron (2 minuten)
Halveer de vrucht en verwijder de pit.Wikkel vervolgens iedere helft in plastic folie en verwarm de avocado 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Daardoor wordt 'ie een stuk zachter en kun je het vruchtvlees makkelijker eten.
Een hele avocado bewaren doe je het beste door hem op een donkere plek op kamertemperatuur of in de koelkast te leggen. Waar precies is afhankelijk van de mate van rijpheid en wanneer je hem wil gebruiken, want hoe warmer de omgeving, hoe sneller hij rijpt.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Besprenkel het vruchtvlees met een beetje citroensap om te voorkomen dat het bruin verkleurt. De avocado heeft geen uitgesproken zoete smaak, maar geeft eerder een rijke subtiele toets aan gerechten met zijn romige textuur. Hij is dan ook een populair ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten.
Avocado heeft een vrij neutrale, zachtromige, nootachtige smaak. Je kunt avocado gepureerd gebruik in soep en saus. En het is het basisingrediënt van guacamole! Op brood of toast is avocado ook erg lekker.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng in een schaal de avocado met de ui, basilicum en koriander. Breng de salsa op smaak met limoensap (helpt ook tegen het verkleuren), zout en peper.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E.Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
Dat klinkt misschien vreemd, omdat er veel calorieën in zitten. De avocado zorgt er echter voor dat je een voldaan gevoel krijgt. Dat komt dankzij de Omega 3 en de verzadigde vetten die er in zitten. Om de dag goed te beginnen, kun je dus ontbijten met avocado's.