De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
Afbakbroodjes: Plaats de camping pan op je warmtebron > Leg de afbakbroodjes in de koude pan > Plaats het Sysas glasdeksel op de pan > Zet je warmtebron op een lage stand of laag vuur > Draai de broodjes na ongeveer vijf minuutjes om > Geef de andere kant ook vijf minuutjes > Binnen tien minuten heb je heerlijke ...
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
De beste tip is om het brood vochtig te maken onder de kraan. Vervolgens leg je het brood in je airfryer en verwarm je het broodje op zo'n 140-150 graden voor 4-5 minuten. Hierdoor wordt je brood weer lekker warm, knapperig en luchtig.
En zo doe je het
Hou het (ontdooide) brood onder de lauwe kraan. Wring het hierna een beetje uit en doe het 15 minuten in de oven op ongeveer 90 graden. Oud brood dat je buiten de vriezer hebt bewaard, kun je met een spray nat maken met water. Nu kun je het voor 10 minuten opwarmen in de oven op 190 graden.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden. Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.
Krokante broodjes, pistolets en stokbrood moet je uit de zak bewaren op een droge plaats! Nog een goede truc: oude broodjes kun je een tweede leven geven. Maak ze nat onder de kraan en stop ze een paar minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden!
Bak het brood 10 tot 15 minuten.
Beperk de tijd voor kleinere of dunnere broden zoals stokbroden tot 10 minuten. Grotere, dikkere broden kun je 15 minuten in de oven laten, zodat het binnenste goed warm kan worden.
Afbakbroodjes kunt u afbakken in een voorverwarmde oven van 200 ºC gedurende 6 – 8 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak daarna de broodjes in 6 tot 8 minuten goudbruin.
Meer handige functies
Kijk of de combimagnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij combimagnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien.
Bij een sommige combimagnetrons en bij combi-ovens kan je onder- en bovenwarmte instellen. Bij onderwarmte komt de warmte alleen van onder en zie je als symbool een horizontale streep aan de onderkant. Bij bovenwarmte komt de warme lucht van boven en zit de streep aan de bovenkant.
De conclusie: bij moderne ovens is voorverwarmen niet meer nodig, alleen bij het bakken van bijvoorbeeld een soufflé is het nuttig de oven voor te verwarmen. Als je écht wilt besparen op je energie kun je ook de oven zo'n 10 minuten voor de eindtijd alvast uitdraaien.
Alleen onderwarmte
Ook het opnieuw opwarmen van een gerecht doe je handig hiermee, zo zorg je dat de onderkant van een ovenschotel of taart warm wordt, zonder dat de bovenkant te hard gaat en eventueel verbrandt.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop. Misschien vind je ook interessant: >> Waarom kun je vers (af)gebakken brood niet meteen snijden?
een magnetron is hiervoor niet geschikt. Een combimagnetron natuurlijk wel. voor 4 broodjes al erg lang. Ze worden echter min of meer gestoomd.
Voor het afbakken heb je een oven nodig. In de gewone magnetron worden ze niet lekker. Pitabroodjes kun je ook onder de grill of in een broodrooster 'afbakken'.