Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca.3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare boerenkool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 3 maanden in de diepvries (bij minimaal -18ºC) bewaren.
Boerenkool invriezen, een groente die volgens kenners nog lekkerder is als de vorst over de grond geweest is. Dat klopt inderdaad, door de vorst zet de plant suikers in het blad om, en de smaak gaat iets veranderen, en dit proces kun je niet door de groente in te vriezen simuleren.
Je kunt boerenkool ook invriezen. Na ca. 3 minuten blancheren kun je boerenkool in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (minimaal -18°C).
De boerenkool helemaal laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Verpakken in diepvriesbakjes of in diepvrieszakken, en luchtdicht afsluiten. Voorzien van een label met zowel naam als invriesdatum. Minimaal 24 uur in de vriezer leggen om in te vriezen.
Boerenkool blancheren
Leg de bladeren in een grote kookpot met water en breng aan de kook voor 2 à 3 minuten. Giet de boerenkool af en spoel onder koud water. Dep de groente droog met keukenpapier en verpak in een goed gesloten plastic zakje of bakje.
Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca. 3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Boerenkool ontdooien en bereiden
Boerenkool hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je uit de diepvries direct kin kokend water verder koken.
Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.
Bewaartip voor dit product
Bewaar een stronk boerenkool op een koele droge plaats. In de koelkast kan ook, dan is deze een 3 tot 5 dagen houdbaar. Voorgesneden boerenkool is 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Let op dat je ze voor stamppot goed fijn snijdt. Zo heb je geen last van eventuele nerven. Als je van plan bent het grover te snijden, moet je die namelijk voor het snijden al verwijderd hebben, samen met de bladstelen. Als alternatief voor zelf snijden kun je ook de keukenmachine gebruiken, op de grofste stand.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Ook rauw is boerenkool goed te eten. Als maaltijdsalade bijvoorbeeld. "Je kunt zoveel rauwe groenten aan de salade toevoegen als je maar wil", aldus Drost. Zelf serveert ze de boerenkoolsalade graag met quinoa of parelgort.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten.
Je kunt stamppot op verschillende manieren ontdooien. De beste manier is om het langzaam in de koelkast te laten ontdooien en vervolgens in de oven op te warmen Aangezien dat zeker een dagdeel duurt, kiezen de meeste mensen om het direct in de magnetron te ontdooien.
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Allereerst de boerenkool
Koolsoorten staan bekend om het relatief hoge gehalte aan zwavelverbindingen ten opzichte van andere groentensoorten. Daarom stinkt kool ook zo als het gekookt wordt. Er komt een lucht vanaf die in de verte op die van rotte eieren lijkt.
Oogsten is simpel. Je breekt de volgroeide bladeren af en begint daarbij onder aan de plant. Doordat je boerenkool ook in de winter kunt oogsten, is invriezen niet nodig.
Opwarmen. Nadat de aardappelpuree is ingevroren, moet hij op den duur wel weer worden opgewarmd. Idealiter laat je de puree ontdooien in de koelkast, een a twee dagen van tevoren. Warm de puree vervolgens in een pan, de oven, slowcooker (op de laagste stand in ongeveer twee uur) of magnetron (regelmatig roeren).
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
Door ze te blancheren voorkom je dat de enzymen worden afgebroken en dat de groente bitter wordt. Volg de onderstaande instructies om boerenkool te blancheren, waarna je het in kunt vriezen of kunt sauteren.