Dat vissen af en toe springen is normaal. Zeker goudvissen kunnen erg actief zijn en hoog springen.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.
Ondanks dat ze zo klein zijn, zijn guppies in staat om uit hun kom te springen. Nieuw onderzoek toont aan hoe de kleine visjes het doen en komt direct met een mogelijke verklaring voor het gedrag van deze kamikazepiloten.
Karpers die last hebben van huidparasieten zoals karperluizen, zullen regelmatig springen. Onder water gebruiken de vissen structuren zoals takken en stenen om de parasieten van zich af te schuren. Maar ook een sprong uit het water (en met kracht weer terug plonzen) kan de kwelgeesten dwingen om los te laten.
Vissen zoals de beekforel of de zalm springen in het oog door zich boven het wateroppervlak te begeven.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanschaf van een goudwinde van 5-10 centimeter circa 1 tot 2 euro per stuk gaat kosten.
De goudwinde is een oranjekleurige snelle maar schichtige siervis die tot 25 tot 50 cm lang kan worden. Zijn kleur gaat van diep oranje tot bleek oranje, veelal met donkergekleurde vlekjes. De vijvergrootte is bepalend hoe groot de goudwindes uiteindelijk worden.
Windes van twee jaar oud zijn ongeveer 15 cm lang. Windes van vijf jaar ca. 30 cm. Tien jaar oude vissen kunnen in de natuur een lengte van 50 cm bereiken.
GLOUCESTER - Een goudvis heeft in de Britse stad Gloucester zeker dertien uur overleefd buiten zijn kom. Mogelijk heeft Ginger het zelfs 21 uur zonder water weten te overleven.
Deze vissoort springt regelmatig boven het wateroppervlak uit op het moment dat ze aan het jagen zijn op insecten. Dit gebeurd dus veelal in de avond en 's-nachts. Dit is ook de reden dat er wat risico's zitten aan het houden van deze vissen in uw vijver.
Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. Windes zijn echte schoolvissen, die met minimaal vijf exemplaren gehouden dienen te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een echte oppervlaktevis, waardoor hij goed opvalt.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Verandering van kleur komt bij goudvissen vaak voor. Meestal is dit genetisch vastgelegd en kan een goudvis door leeftijd verkleuren. Kleurverandering kan ook optreden als gevolg van het dieet, de leefomgeving en eventuele ziektes. Of de goudvis zijn kleur terugkrijgt ligt aan de oorzaak en verschilt van vis tot vis.
Het beste voer voor de Goudelrist is onze 3 Colour Pellet Food of ons Rondett Fish Food. Deze zijn bij alle grote tuincentra te verkrijgen. De Goudelrits houdt van uitgebalanceerd voer dat licht verteerbaar is.
Heb je veel vissen in de vijver dan is het verstandig om meerdere keren per dag een kleine portie voeren. Dit is beter dan 1 keer per dag, omdat de vissen het voer dan beter kunnen verteren. In de winter (lees bij een temperatuur onder de 7 graden) hoef je de vissen niet te voeren.
Een goudvis kopen kun je in elk willekeurig tuincentrum of dierenwinkel. Overal kun je een goudvis kopen. Meestal worden de goudvissen uit grote kwekerijen in China naar Nederland gehaald. Vaak doorgekweekte inteelt vissen die door medicijnen in het leven worden gehouden.
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
Nee hoor, dat is flauw. Waarschijnlijk heb je een zwaarddrager (X. Helleri), soms kunnen de mannentje wat territoriaal zijn en andere vissen opjagen.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.