Bankkosten worden ingeboekt net als alle andere kosten. Het is handig om hier een aparte kostenrekening voor aan te maken. De bank stuurt geen facturen voor de bankkosten. Dit betekent dat de kosten moeten worden ingeboekt op basis van een geïmporteerde betaling.
Hoe boek je bankkosten in je boekhouding? Bankkosten boek je in de boekhouding zoals je dat ook met andere kosten zal doen, al is er géén sprake van btw. De Belastingdienst hanteert een vrijstelling van de btw voor dit type kosten, waardoor het niet nodig is om daar rekening mee te houden.
Bankkosten zijn kosten die de bank maakt en doorrekent aan de klant. Deze bankkosten hebben betrekking op rood staan, het hebben van een betaalrekening of kosten van betalingsverkeer.
Je vindt grootboekrekeningen terug op je balans, maar ook op je winst- & verliesrekening. Zo heb je bijvoorbeeld 'liquide middelen' op je balans, en 'verkoopkosten' op je winst- & verliesrekening. Grootboekrekeningen categorieëren als het ware je inkomsten en uitgaven, maar ook je bezittingen en schulden.
Deze kosten zijn in Nederland vrijgesteld van btw. U hoeft dus geen btw over deze kosten te betalen en kunt dus ook geen btw op bankkosten aftrekken bij uw aangifte omzetbelasting. Als het goed is staat er dus ook nooit btw op een factuur van dit soort kosten.
De Belastingdienst heeft vastgesteld dat er btw vrijstelling is op kosten van het betalingsverkeer. Dit houdt in dat er nooit btw gerekend wordt over de bankkosten. Bankkosten worden ingeboekt net als alle andere kosten. Het is handig om hier een aparte kostenrekening voor aan te maken.
Als je een kosten (= debet) wilt vermeerderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost. Als je een kosten (= debet) wilt verminderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost. Als je een opbrengst (= credit) wilt vermeerderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost.
Voorbeelden van kostencategorieën: huur, telefonie, reiskosten, reclame en eten & drinken. Bij een crediteur kunt u ook bij voorbaat een voorkeurskostencategorie kiezen. U kunt dit doen door een boekingsregel aan te maken.
Kantoorkosten zijn in de boekhoudwereld een onderdeel van de administratiekosten. Bij kantoorkosten kan worden gedacht aan kosten voor onderhoud en aanschaf van inventaris en andere kantoorbenodigdheden, abonnementen, contributies, telefoonkosten en portokosten.
Verteer. Bijvoorbeeld de kosten van verteer. Deze zijn slechts beperkt aftrekbaar als zakelijke kosten voor de inkomstenbelasting. Denk hierbij aan de kosten van voedsel, drank en genotsmiddelen.
Btw-betaling verwerken in je boekhouding
Heb je geld moeten betalen bij de btw-aangifte, dan kies je voor Geld uitgegeven. Heb je btw ontvangen, kies dan voor Geld ontvangen. Kies als tegenrekening voor 1650 BTW R/C. Het openstaande bedrag is nu verwerkt op die grootboekrekening, zodat het saldo daar nu weer € 0,00 is.
De vergoeding voor een lening is vrijgesteld van btw. Dit geldt ook voor kredietvormen zoals: prolongatie. rekening courant.
Inboeken via een nieuwe uitgave met 0% aftrekbaarheid.
Boetes zijn altijd zonder btw, dus vergeet hier niet de uitgave op 0% btw te zetten. Het is van groot belang dat je op de uitgave aanvinkt dat de kosten niet aftrekbaar zijn. Dit doe je door het vinkje "aftrekbaarheid" ook op 0% te zetten.
Met grootboekrekeningen deelt u de boekhouding als het ware op in stukjes. Zo heeft u een beter overzicht over uw financiën. Een grootboekrekening heeft een uniek nummer, zodat deze eenvoudig teruggevonden kan worden. Alle grootboekrekeningen samen vormen het grootboek of grootboekrekeningschema.
Een van de hoofdgroepen hierbij zijn de administratiekosten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan kosten voor een boekhouder of accountant maar ook aan kantoorkosten zoals papier en telefoonkosten en bankkosten zoals kosten voor bankpassen en transactiekosten van de bank.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Met boekingsregels kunt u terugkerende inkoopfacturen sneller verwerken in uw WeFact administratie. Boekingsregels kunt u opslaan bij een crediteur. Een boekingsregel kan bestaan uit een kostencategorie, een omschrijving en/of BTW tarief. U kunt ook meerdere boekingsregels opslaan bij een crediteur.
In het zogenoemde 'memoriaal' worden incidentele boekingen gemaakt die niet kunnen worden gemaakt in een ander dagboek zoals het verkoopboek of het kasboek. Dit worden memoriaalboekingen genoemd. Het gaat dus om een journaalpost die niets te maken heeft met uitgaven, ontvangsten, inkoop of verkoop.
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben? Je mag een in principe een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen, maar dit is niet verstandig. In tegenstelling tot een spaarrekening kost een betaalrekening namelijk wel geld.
Ook hebben ondernemingen vaak een stuk meer transacties dan particulieren. Daarom betaal je bij een zakelijke rekening apart voor je transactiekosten. Verder bieden zakelijke rekeningen extra mogelijkheden, zoals: De koppeling aan een boekhoudpakket.