Zo is Rotterdam de warmste plek in de winter. In Limburg is het dan een stuk kouder. ,,Limburg ligt dichterbij Scandinavië en Rusland, en krijgt daarom trekjes van het landklimaat mee. Daarom is de temperatuur daar dan lager."
Vlissingen warmste plek van Nederland, hitteplan in werking na tropische nacht - Omroep Zeeland.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
Limburg heeft een gematigd zeeklimaat. Het lijkt misschien een beetje vreemd dat de Nederlandse provincie die het verste van de Noordzee af ligt, nog steeds een maritiem klimaattype heeft.
Op 25 juli 2019 werd ook het hitterecord gevestigd. Op station Gilze-Rijen werd het toen 40,7 graden. Niet op alleen op Gilze-Rijen werd het warmer dan 40 graden. Ook andere stations in het zuiden en oosten gingen door de 40 graden grens.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Op vijf dagen werd het er warmer dan 30 graden en op veel plaatsen in ons land sneuvelden septemberrecords. Eindresultaat was een zomer met in De Bilt over juni, juli en augustus de record gemiddelde temperatuur van 18,7 graden (net als in 1826) en het record van 840,3 uur zon.
In Nederland is een 'Cfb' klimaat, een gematigd klimaat zonder droog seizoen, met een gematigde zomer. De indeling van het Köppen-Geiger systeem. Hoewel deze verdeling de verschillende klimaten op aarde goed beschrijft, kunnen er binnen één klimaat nog steeds grote verschillen voorkomen.
Dat was met een maximumtemperatuur van 25,7 graden de 'koudste' plek van Nederland. De provincie Groningen kent twee meetstations, namelijk Lauwersoog en Nieuw-Beerta. Op laatstgenoemde plek werd het tropisch warm met 30,3 graden.
Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland. Deze zomer is er in de duinpan een gemiddelde van 8,6 graden gemeten.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden.
In het voorjaar schijnt de zon het vaakst in het westen en noorden van het land. Het noordwesten heeft 89 zonuren meer dan het zuidoosten. Dat de zon in het westen en noorden vaker schijnt heeft te maken met het relatief koude water van de Noordzee. Boven dat koude water wordt wolkenvorming onderdrukt.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
De maand juli is wereldwijd meestal de warmste maand van het jaar, maar zo warm als dit jaar was het nog nooit. Wellicht herinner je je bijvoorbeeld nog de extreme hitte in het westen van de Verenigde Staten en zelfs in Canada, met temperaturen die soms boven de 40 graden uitkwamen.
De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwacht momenteel dat de aarde tussen 2030 en 2052 met 1,5 graden zal zijn opgewarmd.
Nederland maakt zich op voor tropisch weer, grote kans op nationaal hitteplan. met videoNederland kan zich opmaken voor enkele tropische dagen. Diverse weersinstanties houden er rekening mee dat de temperaturen vanaf maandag boven de dertig graden uitkomen.
Het droogste seizoen van het jaar is de lente, van half maart tot mei. In deze periode kan er wel lichte regen voorkomen.
Op 19 juli werd het extreem warm, in een deel van het land gaven we code oranje uit vanwege de hitte. Die dag werd het vrijwel overal warmer dan 35 °C en in Beek werd met 39,5 °C de hoogste temperatuur van de zomer gemeten. Augustus staat in de top 3 warmste augustusmaanden sinds 1901.
De hoogste maximumtemperatuur werd die gedenkwaardige donderdag 25 juli 2019 gemeten in Begijnendijk: 41,8°C.
In 1976 was het 17 dagen lang warmer dan 30 graden, met een piek van 35,4 graden. Het ging toen over een hittegolf, nu spreken we van een hittepiek met een uitschieter tot bijna 40 graden. Ook in 1976 werden maatregelen genomen. Sommige fabrieken sloten en water mocht niet zomaar verspild worden.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.