Een goede temperatuur om zo'n wijn te schenken is ongeveer 8 graden. De wijn te warm drinken is echt zonde: je zult dan niet de aroma's en smaken ervaren die de wijn je te bieden heeft. Glaswerk: Glazen waarin het karakter van Riesling optimaal tot zijn recht komt zijn vrij smal en lang.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.
In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de goedkopere en zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij wijn van goede kwaliteit met een complexe smaak wordt een drinktemperatuur van 11 - 12 graden geadviseerd.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Hoe lang geopende witte wijn bewaren? Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast.
Wijn in een koelkast afkoelen
Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Zoals de meeste rode wijnen wordt Pinot Noir het best geserveerd op iets koeler dan kamertemperatuur. Het is een mythe dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geserveerd, want dat is te warm. Lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, worden het best geserveerd bij ongeveer 55°F.
Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.
Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken. Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan.
Zet een aangebroken fles witte wijn daarom in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen. Geen paniek dus als die fles heerlijke Pinot Grigio of Sauvignon Blanc vandaag niet leeg komt, u kunt er morgen of overmorgen ook nog van genieten.
Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
IJs, water en zout
Vul een brede wijnkoeler of een emmer met ijsblokjes en evenveel water. Voeg nu flink wat zout toe (minimaal 150 gram) en zet de fles erin. Door het zout geven de ijsblokjes sneller hun kou af.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.