Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is.
Water afsluiten
Sluit eerst de hoofdkraan af. Deze zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en wacht tot er geen water meer uit komt. Voordat je begint met het losdraaien van de slangen of koppelingen kun je het beste een dweil onder de leidingen leggen.
Meet daarom de diameter van hoofdleiding (vaak 12, 15 of 22 millimeter) en vermenigvuldig deze met 5: dit is de maximale lengte van het stuk leiding welke afgedopt zal worden (met een centimeter of 6 zit je altijd wel goed).
Afdoppen dichtbij hoofdleiding
Een regel die gehanteerd moet worden bij afdoppen van een waterleiding, is dat het afdoppen altijd zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding moet gebeuren. Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen.
Traditionele methoden voor schroefdraadafdichting zijn het gebruik van PTFE tape, hennep en pasta. Een belangrijk nadeel van PTFE tape is dat niet is aangegeven hoeveel je moet gebruiken bij een bepaalde diameter leiding. Het gaat lekken door trillingen of door foutief aandraaien.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Door de knelmoer aan te draaien klem je de knelring in de moer. Daardoor maak je een hermetische afsluiting. Wat zijn de voordelen van een eindkap? Wil je de eindkap opnieuw gebruiken dan kan je de verbinding los maken en opnieuw vast te knellen.
Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
U vindt de hoofdkraan vóór de watermeter. Dus aan de kant waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Het pijltje op de watermeter geeft de stroomrichting van het water aan. Draai de rode knop rechtsom (met de klok mee) dicht.
Welk waterbedrijf
Je kunt niet zelf je waterbedrijf kiezen. Blijf je in dezelfde regio wonen, dan moet je het nieuwe adres doorgeven aan je huidige waterbedrijf. Verhuis je naar een andere regio, dan meld je je af bij je huidige waterbedrijf en aan bij het waterbedrijf in je nieuwe regio.
Draai de hoofdkraan volledig naar links om te openen en volledig naar rechts om te sluiten. Nieuwe afsluiters draaien slechts een kwartslag. NB: Door kalkaanslag of roest kan de knop muurvast komen te zitten.
Hoofdleiding = diameter 22 mm Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm Douche-, bad- en keukenkraan = diameter 15 mm Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 10 of 12 mm Kies bij de hoofdaanvoer naar de CV-ketel of boiler op zolder voor 22x1.
Als je een radiator verwijdert dan hou je leidingen over die je niet gebruikt. Omdat je natuurlijk wilt voorkomen dat er water je woning instroomt als je verwarming aan staat, sluit de vakman de leidingen af. Dat noem je afdoppen.
De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis). Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis).
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Tips tegen legionella
Stel het warmwatertoestel (boiler, combiketel, geiser) op minimaal 60°C af. Spoel alle leidingen zo'n twee minuten door bij terugkomst van vakantie. Voorkom hierbij verneveling door bijvoorbeeld de douchekop in een met water gevulde emmer te houden.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
Heb je de knelfitting gebruikt bij een gasleiding, dan mag je deze volgens het bouwbesluit (NPR) 3378-11 niet meer hergebruiken. Bij het hergebruiken schaf je ook altijd een nieuwe knelring aan. De knelring zit namelijk bevestigen vast aan de vorige leiding.
Hoofdkraan afsluiten:
De hoofdkraan afsluiten doet u door aan de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Op deze foto is de hoofdkraan dicht. De blauwe hendel staat haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kunt u de messing / zwarte of rode knop rechtsom draaien.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.