Tegenwoordig gebeurt het kaarden met een soort kam met stalen puntjes of met een kaardemolen. Tijdens het draaien worden de haren van de wol door de vele haakjes op de kaardemolen allemaal in één richting getrokken. Verder wordt het grootste vuil uit de vacht gekamd.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
Alles Wol is dé specialist in wolverwerking, gevestigd in Drenthe. In onze wolspinnerij verwerken we ruwe wol tot lontwol, kaardvlies of garen (dit laatste geldt alleen voor schapenwol). Ook is het mogelijk om de wol alleen te laten wassen, zodat u de wol zelf thuis kunt kaarden en/of spinnen.
Ik vul de emmer met schoon water van dezelfde temperatuur als de wol en voeg dan de wol toe en vul hem met warmer water. Indien de wol niet te vuil is of vooraf gekaard en met soda gewassen, is tweemaal spoelen vaak voldoende.
Bij het spinnen wordt de wol tot een draad gevormd. De vezels worden in elkaar gedraaid tot een lange sliert. Hoe grover de wolvezel is hoe dikker de draad. Andersom dus ook, hoe fijner de vezel hoe dunner de draad.
De prijs voor deze cursus bedraagt 150 euro. Dit is inclusief materiaal, koffie/thee en wat lekkers. Je mag zelf een goed werkend spinnewiel meenemen maar je mag tijdens de les ook op een van mijn spinnewielen oefenen. Ook is het mogelijk om tijdens de cursus voor thuis een spinnewiel te huren.
Om wol te kunnen verwerken maken we gebruik van verschillende machines. De eerste stap is om met de hand de wol zoveel mogelijk vrij te maken van alles wat er niet in hoort, zoals stro, hooi, gras, mos en ontlasting, maar ook te korte plukjes wol. Als dit klaar is, komen de volgende machines aan bod.
Als wolvezels nat worden, nemen ze water op, waardoor ze gaan zwellen en uitrekken. De wol op een schaap wordt langer in de regen! Als de dikte van de vezels in een garen verandert, moet ook de hoek veranderen waaronder ze om elkaar heen gedraaid zijn. Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) afwasmiddel. Voeg eventueel wolwasmiddel of een ander vloeibaar wasmiddel toe om de schapengeur te laten verdwijnen.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Kaardvlies (ook wel vlieswol of wolvlies genaamd) is een luchtige “deken” van wol zoals die van de kaardmolen komt. Geschikt voor naaldvilten, natvilten en spinnen. De haren van de wol zijn minder dan bij lontwol in een enkele richting gekamd.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
U kunt uw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was uw wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Wolwasmiddelen zijn volgens de bond pH-neutraal en bevatten geen enzymen die de vezels van de stof kunnen aantasten. daarom is wolwasmiddel ook een goede keuze voor zijde. Bijkomend voordeel is dat dit type wasmiddel meer schuim produceert, waardoor er minder wrijving is tussen de stukken in de wasmachine.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Je prikt plukjes wol met een naald met weerhaakjes aan elkaar in de vorm die jij wilt. Zo wordt het vilt steeds dichter en maak je 3d vormen. Je kun de wol ook op een vilten lapje prikken, om zo een plat ontwerp te maken zoals een wandhanger.
Matige vilteigenschappen, wol is kort en daarom moeilijk te spinnen.