Spreid de overtrek (de hoes) uit over het bed met de binnenkant naar buiten. Spreid het dekbed (het donsdeken) er volledig over uit, en zorg ervoor dat het dekbed tot in alle hoeken van de overtrek getrokken is. Rol de overtrek en het dekbed tegelijkertijd op. Begin met de gesloten kant van de overtrek.
Je dekbed in je overtrek in 5 simpele stappen
Keer je dekbedhoes binnenstebuiten en leg hem op het bed. Leg het dekbed erop en zorg dat alle hoeken goed overeenkomen. Rol het dekbed met de hoes van boven naar beneden. De rol aan het einde van je bed is de burrito!
Vrees niet; ga op zoek naar het label, plaats je dekbed met het label links boven in de hoes.
Bed opmaken met twee dekbedden
Leg de dekbedden netjes naast elkaar of met een kleine overlap. Vervolgens stop je eerst het dekbed in dat net onder de ander ligt. Daarna volgt degene die er iets bovenop ligt. Zo zorg je ervoor dat alles netjes, strak is ingestopt, maar je toch apart gebruik kan maken van de dekbedden.
Controleer of de stof niet binnenstebuiten zit en kijk even welke kant er in de lengte op het matras moet, en welke in de breedte. De meeste hoeslakens hebben elastieken hoeken die je om het matras heen kunt vouwen. Zorg dat de hoeken zo ver mogelijk om het matras heen vallen, dan krijg je een strak en glad resultaat.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Een bedsprei beschermt je dekbed en kussens tegen stof en ander vuil. Als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan is het dus een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Een donzen dekbed kan platter worden naarmate het gebruikt wordt. Donzen dekbedden zijn gemakkelijk op te schudden om het volume terug te krijgen. Het opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. Dit heeft als reden dat het dons dan beter in de vakken blijft zitten.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Flessenhals : Een flessenhals houdt in dat het dekbedovertrek op een lengte van 200 of 220cm een stuk naar binnen is vastgestikt. Hierdoor blijft het dekbedovertrek, indien het een lengte heeft van 220cm heel goed op zijn plek liggen.
Het dekbed kruipt iedere nacht steeds verder naar beneden zodat er aan de bovenkant een “koude zone” ontstaat. De Polydaun BedBretel lost dit probleem op. Door het simpel bevestigen van de bretels aan de hoekpunten van het dekbed en aan de binnenkant van de overtrek blijft het dekbed op de plaats.
Ook 's ochtends, wanneer elk huishouden in de spits verkeert, zit niemand te wachten op een worstelpartij met een dubbelgevouwen dekbed. De oplossing voor dit eeuwige probleem: bedbretels. Bevestig een stukje bretel aan de binnenkant van de bovenhoek van de overtrek en een stukje bretel aan het dekbed en klaar is Kees.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Bed luchten
Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!