Bied de containers maximaal twee-aan-twee aan en zet ze in een rechte lijn. Zorg voor een tussenruimte van 30 centimeter na iedere twee containers. Zorg ervoor dat al het afval in de container past en het deksel goed sluit. Houd 2,5 meter afstand van obstakels, zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's.
De pijlen op de stickers geven aan hoe de container aan de weg geplaatst moet worden. De chauffeur plakt deze sticker alleen als de container voortaan andersom moet staan. Treft u geen sticker op uw container dan plaatst u de container op de juiste manier.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Altijd op eigen terrein
het mag namelijk niet. Uw afvalcontainers moet altijd op uw eigen terrein staan, behalve op de dagen dat hij geleegd wordt. Staat uw afvalcontainer ook op andere dagen op de openbare weg – en ja, de stoep is ook openbare weg – dan riskeert u een boete.
Groene emmer of container (iets melden of aanvragen)
U kunt 2 gratis groene emmers of containers aanvragen. Een groene emmer is 25 liter. De groene container is 140 liter.
In de meeste gevallen mag je je container vanaf 07.30 aan de weg zetten. In een aantal gevallen eerder. Doe dit op de aangewezen plek in je straat. Zet de container voor middernacht weer binnen.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Je gft-bak schoonmaken
Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat.
Maak de bak schoon met water en eventueel azijn of groene zeep. Middelen zoals chloor zijn hartstikke slecht voor het milieu en verstoren bovendien het composteerproces, gebruik die dus niet. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor containers op de markt. Spoel de container om na het wassen met alleen wat water.
De restafval- en de gft-containers (grijs en groen) zijn verplicht. Papier (blauw) en pmd (oranje) mag u ook op een andere manier inzamelen, bijvoorbeeld het scheidingsstation of openbare wijkcontainers. Het is niet toegestaan papier en pmd anders aan de straat aan te bieden dan in een container.
Is de container niet leeg, of te zwaar om te legen, dan wordt pas op de eerstvolgende inzameldag de groene container opnieuw geleegd. Bij teveel tuinafval adviseren we het afval in een vuilniszak te stoppen en deze dan later in de GFT-container te legen, of uw tuinafval naar een milieustraat te brengen.
Plaats uw afval in een andere afvalcontainer in de buurt of neem het weer mee naar huis. U kunt via een melding doorgeven dat de afvalcontainer vol is.
De 'gewone' regels geven aan dat (deelbare) lading niet meer dan 1 meter achter de laadstructuur mag uitsteken. Daarbij mag de afstand tussen de achterzijde van de lading en de bumper niet meer zijn dan 60 cm.
Per jaar betaal je € 40 voor een extra container. Het eerste jaar betaal je voor het aantal nog resterende maanden. De kosten worden verrekend met de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag.
Zet de kliko met handvat naar de straat. Zet de kliko's zoveel mogelijk bij elkaar aan één kant van de straat. De kleine (140 liter) mag niet zwaarder dan 50 kg en de grote (240 liter) niet zwaarder dan 75 kg zijn. De deksel moet gesloten zijn.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Fruitvliegjes bestrijden met azijn
Fruitvliegjes vinden azijn lekker, dus is het perfect voor een val. Het enige wat je hoeft te doen, is een kommetje te vullen met azijn en daar een paar druppels afwasmiddel in op te lossen. Sluit het kommetje vervolgens af met plasticfolie en prik er een aantal gaatjes in.
Leg onderin de GFT-container een krant of stro zodat afvalresten niet aankoeken en maak de container nadat deze is geledigd goed schoon. Wikkel vlees en vis in een krant voordat je het weggooit in de container. Hang een netje met mottenballen in de container.
Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan. Zout strooien kan ook. Maden kunnen niet tegen zout en zullen net als slakken smelten.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Op openbare parkeerplaatsen mag een container maximaal 3 maanden blijven staan, zonder dat daar huurkosten bijkomen. Hoe lang mag mijn container blijven staan? De afvalcontainer mag 6 weken zonder tussentijdse wissel blijven staan.
Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen.
HVC gaat de ondergrondse containers gemiddeld eens per week legen, afhankelijk hoe snel ze vol zitten. Op dit moment wordt een proef uitgevoerd met een vulgraadsensor. Deze sensor houdt bij hoe vol de container is. Als de container bijna vol is, krijgen de chauffeurs van HVC een seintje om te gaan legen.