Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Het stro gaat verdamping van het vocht in de grond tegen en houdt het vocht in de grond. En dat hebben we heel duidelijk kunnen merken, we hebben veel minder water hoeven te geven dan in andere jaren (terwijl de zomer van 2015 toch behoorlijk warm en droog kan worden genoemd).
Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.
Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Door een net met kleine gaatjes over de kolen te spannen voorkom je dat het hele blad wordt opgegeten. Voor uien en wortels kan er ook een net gebruikt worden. Denk bij het gebruik van netten met kleine gaten aan de volgende gewassen: Kolen.
Insectengaas is een fijnmazig weefsel dat bestaat uit kunstvezel. Je kunt het gebruiken bij teelten die door vliegende insecten belaagd worden, zoals wortel, prei, ui en kool. Die hoef je dan niet op andere manieren te gaan weren of bestrijden.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar.
Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
Kun je in augustus nog aardappelen planten? Ja, maar ze zullen kleiner zijn dan gewoonlijk. Aardappelen moeten vroeg in het voorjaar worden geplant, zodat ze tijdens de zomermaanden snel zullen groeien. Aardappelen hebben veel zon en warm weer nodig om goed te produceren.
Traditioneel dekken telers de bloemkool af door de bladeren over de bloemkool heen te vouwen, eventueel samengebonden met een elastiek. Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen. Dit heeft verder geen invloed op de smaak.
Harteloosheid - Veel blad en geen bloemkool
Er zit dan geen hart meer in de plant en de plant zal dan ook nooit een kool vormen! Dit gebeurt vooral als het tijdens opkweken koud is, zoals bij de weeuwenteelt en winterteelt. Zaai je na eind februari dan komt het niet meer voor.
Het is belangrijk om de bloemkool te beschermen tegen de zon (niet de plant maar de kool zelf, wanneer die zich eenmaal ontwikkelt). Onder invloed van de zon worden bloemkolen geel. Dat maakt niets uit voor de smaak maar de meeste mensen vinden een 'hagelwitte bloemkool' er het meest appetijtelijk uitzien .
Vaak wordt stro gebruikt. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Je kunt ook mulchen met andere materialen zoals grasmaaisel, kokosdoppen, hooi, kruiden (brandnetels of smeerwortel), groenafval, jong snoei-afval, ...
Je maakt humusrijke grond door frequent organische stoffen door de grond te mengen. Dit kan bijvoorbeeld compost zijn maar ook bijvoorbeeld fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond en oude bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en dat maakt je bodem doorlaatbaar en ook voedselrijk.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.