Scheiden doe je niet zo maar. Zo wordt er door de buitenwereld weleens naar gekeken, maar in vrijwel alle gevallen gaat er een ontzettend moeilijke periode aan vooraf. Voordat de beslissing genomen wordt om uit elkaar te gaan is er vaak al een periode geweest van ruzies, stilzwijgen, ontwijken of zelfs negeren.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Je kunt eindelijk terug focussen op jezelf
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.
Er heerst totaal geen goede sfeer thuis. Jullie hebben ruzie om de kleinste dingen. Zelfs een kleine onenigheid loopt uit op een keiharde ruzie. Je hebt niet eens meer zin om thuis te komen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
ga na of jullie nog geregeld vrijen met elkaar. Als je partner je express ontwijkt, geen affectie meer toont, en totaal geen gezelligheid meer zoekt, of als je bijna moet smeken om een knuffel of een aai over je bol, dan is het duidelijk dat er iets ECHT niet goed zit.
Of een huwelijk slaagt hangt vooral af van hoe mensen in elkaar zitten (temperament, karakter), wat ze in hun opvoeding over relaties hebben meegekregen en wat de echtgenoten in hun leven samen overkomt. Een ziek kind of werkloos worden zijn een test voor je relatie."
Wanneer scheiden de beste oplossing is
Als jullie na de relatietherapie nog steeds niet tot elkaar zijn gekomen, kan een scheiding de beste oplossing zijn. Bij elkaar blijven zonder liefde en de relatie in stand houden om financiële onzekerheden te voorkomen, is een slechte keuze.
Het komt erop neer dat sommige mensen de hele tijd bang zijn dat ze verlaten worden, en andere mensen bang zijn dat ze zich te veel hechten aan iemand. Ja, bang om je te binden, doordat de hechting ook betekent dat je zeer veel verdriet hebt als je dan uiteindelijk toch uit elkaar gaat.
De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Emotionele fases scheiding
Emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Denk aan verdriet, afkeer, boosheid, vreugde, verbazing, angst, afkeuring en, hoe gek het ook klinkt, ook liefde.
Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
Gemiddeld duurt het zo'n twee tot drie jaar om de fase van aanvaarding en nieuw perspectief te bereiken. Het is belangrijk om echt de tijd voor dit rouwproces te nemen. Loop niet weg voor de pijn en geef ruimte aan je gevoelens.
Wist je dat het meestal de vrouw is die het initiatief neemt om te gaan scheiden? Dit blijkt uit een onderzoek in Amerika. Maar ook in Nederland is het vaak de vrouw die de eerste stap zet. In 70 procent van de gevallen is het de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden.
minuten om te scheiden. Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.