De IJslandse taal is een moeilijke taal. Dat komt vooral door de achtervoegsels (in plaats van lidwoorden) en de vele en ingewikkelde verbuigingen. De klinker van de stam van een zelfstandig naamwoord bijvoorbeeld verandert ook vaak. Het woord fjord heeft in het Nederlands slechts twee vormen: fjord en fjorden.
IJslands is Oud-Noors
Andere Scandinavische talen hebben in dezelfde periode wel flinke veranderingen doorgemaakt, onder andere door invloeden van het Nedersaksisch. Het gevolg is dat de IJslanders en de Noren elkaar nu niet meer kunnen verstaan.
Het IJslands wordt met het Latijnse alfabet geschreven, waaraan verschillende tekens zijn toegevoegd: Áá, Éé, Íí, Óó, Úú, Ýý, Ðð (eth), Þþ (thorn), Ææ en Öö. De alfabetische volgorde is: A Á B (C) D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P (Q) R S T U Ú V (W) X Y Ý (Z) Þ Æ Ö.
Er zijn wel een aantal talen die lijken op het IJslands. Het Faeröers is er daar één van. Vroeger leken het IJslands en het Faeröers veel op elkaar in zowel fonologie, morfologie en syntaxis (Árnason, 2011: 3-4). Het huidige Faeröers als gesproken taal klinkt heel anders dan het IJslands.
Houdt er rekening mee dat IJsland een erg duur land is, OOK voor de inwoners. Er zijn geen tips of trucs om hier goedkoop rond te reizen tenzij je lift en in de bermen kampeert wat echter een absolute afrader is.
You can get away with rolling it just a little bit but if you can roll it properly, you'll be able to pronounce 'Reykjavík': RAkyaveek (smoky bay) like a local! V – v: The letter V is pronounced like V in English – or like a W.
IJsland heeft vrijheid van godsdienst. De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk, ruim 63% van de IJslanders is Luthers. Een minderheid van 4% is rooms-katholiek. Hoewel de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet regelmatig naar de kerk.
De watervallen van IJsland eindigen bijna allemaal op het woord -foss, wat zoals je al kan raden waterval betekent. Bijzondere reizen naar IJsland in de winter.
IJslands is de moedertaal maar de IJslanders spreken goed Engels. In de zakenwereld is Engels de voertaal. IJsland is daarnaast een kleine markt met een beperkt aantal inwoners. Het land heeft een open economie en een derde van de IJslandse economie bestaat uit buitenlandse handel.
Op Faeröerse en IJslandse toetsenborden heeft de ð een aparte toets. Op computers die Microsoft Windows of Linux gebruiken en ingesteld zijn voor het Amerikaans-internationale toetsenbord, dat in Nederland vaak gebruikt wordt, kan de Ð/ð met de combinatie Alt Gr (rechter alt)+D/d worden getypt.
Noors. De Noorse taal heeft een vrij consistente uitspraak en grammaticale regels die vergelijkbaar zijn met die van het Engels. Vooral Noorse werkwoorden zijn opmerkelijk eenvoudig om te leren vanwege het lage aantal vervoegingen die mogelijk zijn.
Rond 1600 heeft het Zweeds duizenden woorden aan het Nederlands ontleend. In het Nederlands zijn er slechts enkele Zweedse leenwoorden meteen als zodanig herkenbaar: knäckebröd, öre (honderdste van een kroon) en smörgåsbord.
De Deense taal is kort en vlak. De taal kent weinig intonaties en voor Nederlanders klinkt de taal al gauw als een stortvloed van aan elkaar geplakte letters. Woorden worden in het Deens kort uitgesproken en de taal klinkt hierdoor vaak een beetje staccato. Het mist een zangerige intonatie.
Algemene informatie IJsland. IJsland, dat ongeveer drie keer zo groot is als Nederland, ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Het heeft een oppervlakte van 103.000 km² en is daarmee het op één na grootste eiland van Europa, alleen Groot-Brittannië is groter.
IJsland telt honderden watervallen en vandaag staan 4 van de mooiste op de planning: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. De eerste twee en de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
De warme maaltijden bestaan voornamelijk uit vis, lams- en schapenvlees en aardappelen. IJslanders nuttigen drie maaltijden per dag: ontbijt na het opstaan, een warme maaltijd tussen de middag en een warme avondmaaltijd.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
IJsland. Volgens Paylab verdienen de inwoners van IJsland tussen de 2.500 en 7.613 euro per maand.