Je hoeft de wind maar tegen te hebben en je kunt het zelfs met de beste duiven in de grootste vorm schudden. Om plaatselijk goed te spelen volstaan goede duiven en vorm, om op nationaal niveau te presteren is dat niet genoeg. Daartoe heb je ook heel veel geluk nodig, moet je 'goed liggen'.
Als je de mogelijkheden hebt om het hok voor de duiven 'gezelliger' te maken dan zal de duif misschien meer gemotiveerd zijn. Daarbij kun je denken aan het maken van donkere hoekjes, een extra schapje, of een broedschotel geven. Voor de vluchten kun je de doffers ook wel even bij de duivinnen laten, tonen heet dat.
Bij aankomst krijgen de duivinnen een half uurtje voor zichzelf zodat ze op krachten kunnen komen en een beetje kunnen eten en drinken, er wordt een “goede sport mengeling gegeven. Daarna mogen ze bij hun partner, waar ze de rest van de dag mogen doorbrengen, 's avonds worden ze weer van elkaar gescheiden.
Een duiventil of duivenhok op een geschikte plek
Voor de minimale huisvesting van één duif reken je 1 kubieke meter (1m3), maar ruimer is beter voor de vogel. Plaats het hok of de duiventil op een droge, tochtvrije plaats. Houd het hok met de duiven daarom dicht tijdens natte dagen en dagen met veel wind.
Wil je met de duiven kweken, dan koop je ook broedschalen. Om mee te kunnen doen aan vluchten, heb je in ieder geval een mand nodig waarmee de duiven naar de vereniging gebracht kunnen worden. En om de duiven die na een vlucht terugkomen te kunnen registreren, heb je een speciale klok nodig.
Jonge duiven dienen grondig opgeleerd te worden. Een kennismaking met de mand alleen al is van belang. Uiteraard nooit jongen opleren die niet in orde zijn. Of ze in orde zijn tonen ze door aan huis spontaan en lang te trainen.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Waar moet een duivenhok aan voldoen? Een goed duivenhok voldoet pas wanneer de duiven voldoende ruimte hebben en wanneer het hok eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast moet er voldoende isolatie en ventilatie aanwezig zijn en is het verstandig om het hok op het zuiden of zuidoosten te plaatsen voor voldoende zonlicht.
Overdrijf het niet met voeren. Voer geen lichte mengelingen met een hoog vetgehalte en veel koolhydraten, zoals Vandenabbele, Gerry Plus, Super Winner, Super Diät of Super Start etc. Dan trainen de duiven weliswaar geweldig goed, maar gebruiken de vetten lang niet op.
Wij bieden u al een standaard duivenhok v.a. € 725,- p/mtr ( v.a. 3 mtr.) uitgevoerd in 19mm vuren rabat delen. Afd. Genoemde prijzen zijn exlusief fundering en plaatsen.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Ze benadrukt de wetenschappelijke én historische waarde van de vogel. Zo hielp de duif niet alleen Charles Darwin bij het ontwikkelen van zijn Origin of Species, ook tijdens oorlogen werden duiven ingezet om boodschappen te versturen en vandaag kan het dier nog een hulpmiddel zijn bij het opsporen van raketten.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Voor het bouwen van een duivenhok kun je je het beste beperken tot de basics. Hout kan voor zo beetje ieder soort groot hok wel gebruikt worden, waardoor ook duivenhokken hier voordeel uit kunnen halen. Daarbij doet hout natuurlijk veel denken aan de bomen waar veel duiven in het wild natuurlijk graag in zitten.
Hoeveel krijgen de duiven dan te eten? Wat de weduwnaars betreft, houd je het vrij simpel: 's morgens 1 eetlepel per duif en 's avonds 1,5 tot 2 eetlepels per duif, op voorwaarde dat 's avonds na een halfuur de rest wordt weggenomen. Er blijft nooit eten liggen tot de volgende morgen.
ca € 18-20,- per maand.