Een puppy die overprikkeld is is vaak een zeer drukke pup. Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen.Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, kuiten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet.
Wanneer je pup overprikkeld is, herken je dit vaak al heel snel. Je kan dit vergelijken met een peuter die oververmoeid is, een driftbui krijgt en begint te krijsen. De pup begint te bijten, blaft voortdurend en luistert niet jou. Je zult vaak merken dat jouw pup dit overprikkelde gedrag vooral 's avonds zal vertonen.
Zorg ervoor dat je pup genoeg speeltijd en wandelingen krijgt, zodat hij zich kan uitleven en zijn energie kwijt kan. Geef kauw speeltjes: Kauwen kan helpen om stress te verminderen en te kalmeren. Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot veilige kauw speeltjes, zoals rubberen speeltjes of kauw staven.
Een overprikkelde hond kan gaan happen of bijten. Bij pups is het vaak een teken van overprikkeling wanneer ze hard bijten. Maar ook volwassen honden kunnen happen in kleding of ledematen bij overprikkeling. Een hond aan de lijn kan je van je af houden, om het happen te voorkomen.
Als je hond overprikkeld is geraakt, neem hem of haar dan mee naar huis.Als dat niet kan, zorg dan voor een andere rustige plek, waar je hond zich prettig en veilig voelt. Zorg voor een bekend kleed of hondenkussen. Zorg in ieder geval voor afstand tussen hetgeen waar je hond van overprikkeld raakte en de hond zelf.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Slapen op de rug geeft honden de mogelijkheid om zich volledig te ontspannen. Als ze op hun zij of rug liggen, kunnen ze hun spieren ontspannen en hun lichaam in een comfortabele positie plaatsen.
Een pup in een huis met jonge kinderen, welke een groot deel van de dag schreeuwend en rennend door en om het huis bewegen, heeft doorgaans ook zijn uitwerking op de pup. Veel pups zullen dan ook onrustig worden en hyperactief. Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig.
De eerste angstfase duurt het langst en kan tot 6 maanden duren , in deze periode schrikt de pup sneller en kan angstig reageren. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
De bijtfase
Na ongeveer 3 maanden begint het wisselen. Deze periode gaat gepaard met pijn en ongemak. Vaak zorgt dit ervoor dat je maatje juist meer gaat kauwen en bijten.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Houding: De houding van je puppy spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie willen uitstralen, lopen rechtop en maken zichzelf groot.Duwen of over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, zijn andere voorbeelden van dominant gedrag.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek. Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Sproei wat lavendel in de lucht
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging.Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn. Hijgen als gevolg van stress gaat vaak samen met andere tekenen van stress en angst.
Het kan zijn dat honden zichzelf heel goed kunnen vermaken.
Ze knagen erop, spelen er wat mee in huis, ze gooien het een soort van in de lucht en vangen het weer op. Ze spelen er mee door het onder de kast te duwen en weer te pakken.
Wanneer een pup al overprikkeld is, zeg dan zo min mogelijk en corrigeer de puppy niet.Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven.Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen.