De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Vooral voor vlonders en vloerplanken verdient hardhout de voorkeur. Voor permanent en direct contact met grond en (grond)water adviseren wij een hardhoutsoort. Hardhouten palen zijn de beste oplossing voor schuttingpalen in een natte bodem.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Kun je grenenhout buiten gebruiken? Grenenhout kan goed buiten gebruikt worden, maar dient dan wel geïmpregneerd te worden. Onbehandeld grenen gaat 5 tot 10 jaar mee. Het is zeer gevoelig voor schimmels, houtrot en verschillende weersomstandigheden.
Western Red Cedar wordt veel gebruikt als gevel bekleding. Je kunt Ceder onbehandeld toepassen omdat het een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld is. Cedar heeft als unieke eigenschap dat het niet kan rotten.
Vurenhout is iets duurzamer dan grenenhout, zowel onbehandeld als geïmpregneerd, en is daardoor relatief prijziger. Vaak (en vooral bij buitenwerken) is het onderscheid tussen grenen- en vurenhout op het oog niet gemakkelijk te zien, vooral na een aantal jaren wordt het onderscheid moeilijker te maken.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Het zal in de buitenlucht niet snel rotten. Dit maakt de houtsoort heel geschikt om een chique vlonder mee aan te leggen.
Het zal niet rotten, het zal niet zwart worden, het zal niet barsten. Al deze eigenschappen maken van Padouk een goedkoop kwaliteitsproduct.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Zowel douglashout als larikshout zijn duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is in dit hout zijn ze als het ware op een 'natuurlijke manier' geïmpregneerd (lees beschermd) tegen weersinvloeden.
Lariks hout is een veelzijdig houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er wordt vaak voor dit houtsoort gekozen om te gebruiken voor een overkapping, schutting of terras. Lariks hout lijkt qua kenmerken erg veel op Douglas hout, daardoor worden beiden soorten vaak door elkaar heen gebruikt.
Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.