Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kunt u berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
Hoe beter het isolatiepakket, hoe hoger de R-waarde. Om de R-waarde van een pakket dat uit meerdere lagen bestaat te berekenen telt u de R-waardes gewoon op. Formule: R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de R-waarde te berekenen.
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Een dakisolatie wordt 'goed' genoemd als de isolatiewaarde hoger is dan 4. Dat staat gelijk aan isolatiemateriaal van 13 cm. Materialen die wij aanraden zijn dan: Glaswol (13 cm)
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Kies voor een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd). Voor de vloer is dat minstens Rd 3,5, en voor het dak minstens Rd 3,8. Maar: ga je de vloer of het dak volledig vervangen, kies dan voor hogere waarden: bij vloer Rd 4,8 en bij dak Rd 5,8. De extra kosten van een hogere Rd-waarde vallen mee.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
Hoe werkt het? Op de thermografische luchtfoto kan je dus zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit geeft een indicatie voor de mate waarin een dak geïsoleerd is. Een beter geïsoleerd dak zorgt voor meer comfort en kan voor een flinke besparing op de energiefactuur zorgen.
Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien.
Een niet geïsoleerd dak is dun en vaak zijn de balken en het dakbeschot zichtbaar. Als het dak dikker is, kun je soms bij niet afgedichte openingen rond afzuigbuizen zien of er isolatiemateriaal in het dak zit. Ook als er onder een dakpan een folie zichtbaar is, is dat meestal een teken dat er isolatie aangebracht is.
Voor de isolatiewaarde van steenwol geldt dat de rd waarde afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Zo zijn er rollen steenwol van 10 cm met een rd-waarde van 2,7 te koop, maar ook rollen van 16 cm met een rd-waarde van 4,10. Voor de rd-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.
R-waarde en hoe R-waarde berekenen
Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter uw schildeel isoleert. De R-waarde, of thermische weerstand, is een maatstaf van de isolatieplaat op zich, waarbij de dikte (in meter) wordt gedeeld door de warmtegeleidbaarheid (lambdawaarde, W/m.K). Hoe hoger de R- waarde, hoe beter het product isoleert.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig. Voor het isoleren van het plafond zijn vooral pur en pir erg populair, omdat je hiervan een minder dikke laag hoeft aan te brengen. Voor een rd-waarde van4,5 m² K/W ongeveer 12 tot 14 centimeter nodig.
Sinds 1 januari 2022 kan u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE's kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
De rd-waarde geeft de isolerende werking van het isolatiemateriaal aan, waar de rc-waarde de isolerende werking van de gehele constructie weergeeft. De rc-waarde staat voor Resistance, wat 'weerstand' betekent. Om de Rc-waarde te kunnen berekenen heeft u de lambdawaarde nodig.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan.