De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
Dunwandig 22mm rvs buis kun je met de hand buigen , bijv. om een ronde houten paal. wel langzaam buigen anders wordt het rvs ter plaatse te heet en kan bros worden. maar zo erg als bij aluminium is dat effect niet.
Hoe werkt het plooien of zetten van metalen? Plooien (of zetten) is het plastisch vervormen van een plaat door middel van een stempel die past in een matrijs. Door een grote perskracht uit te oefenen op de stempel buigt het plaatwerk in de matrijs tot de gewenste vorm.
Als u een RVS buis buigen wilt, is het van belang om dit middels koud doornbuigen te doen. Vaak wordt metaal verhit om het te kunnen buigen. Het verwarmen van roestvast staal heeft echter veel nadelen en dient dus voorkomen te worden.
Afhankelijk van de wanddikte van de steigerbuis zijn stalen buizen zelf te zagen. Hiervoor kan handmatig een ijzerzaag gebruikt worden. Vraag in de winkel welke ijzerzaag het meest geschikt is voor jouw klus.
Hier geldt de regel dat een buis sterker is dan een volle of massieve staaf met dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. Profielen bestaan in verschillende materialen, vb. in staal, aluminium, kunststof. Stevigheid en gewicht zijn natuurlijk belangrijke criteria bij het kiezen van een profiel.
Van welke materialen zijn steigerbuizen gemaakt? De steigerbuizen zijn in verschillende materialen beschikbaar: gegalvaniseerd staal, gegalvaniseerd vierkant, aluminium, aluminium zwart en zwart staal. De ronde en vierkante buizen zijn gegalvaniseerd doordat ze zijn voorzien van een laagje zink.
Aluminium buigen is moeilijker in vergelijking met andere materialen zoals staal of roestvaststaal. Dit komt doordat aluminium een natuurlijke veroudering kent. Hierdoor wordt het materiaal na verloop van tijd hard en is het moeilijk buigbaar. Aluminium buigen zonder breken gaat dus het beste met nieuw materiaal.
TOEPASSINGEN WARM BUIGEN
Het inductie verwarmingssysteem verwarmt een smalle zone van de buis door middel van een zogenaamde inductor, tot de gewenste temperatuur. Wanneer deze temperatuur is bereikt wordt de buis met een constante snelheid door de inductor voortbewogen, totdat de gewenste buighoek bereikt is.
Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt, waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte, bijvoorbeeld wanneer die voornamelijk hoog opgestookt wordt.
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Voorvorken worden bij het balhoofd het zwaarst belast. Naar het uiteinde kan de vork echter dun uitlopen zonder dat ten koste gaat van de sterkte. De stijfheid van een dun uitlopende buis wordt wel minder. De buis zal verder doorbuigen.
Het grootste verschil tussen het I- en H-profiel naast het geringe gewicht per meter was de relatief zwakkere as bij belastingen loodrecht op de lijf en/of grotere normaalkrachten. De I-profielen zijn genormaliseerd volgens EN 10365:2017. IPE-profielen kunnen worden toegepast om raatliggers te vervaardigen.
HEA-CONSTRUCTIEBALKEN
De H-constructiebalken nemen ten opzichte van de I-constructiebalken minder ruimte in beslag. De letter “A” in de naam “HEA” staat voor het draagvermogen. De A geeft hier de laagst mogelijke klasse weer. Het getal in de profiel benaming geeft aan hoe hoog de balk in millimeters is.
Om te kiezen welke maat schroefmateriaal je nodig hebt dien je te kijken naar de diameter van het schroefgat. De 4x30 schroeven/ M6 bouten kunnen in een schroefgat t/m 7 mm, daarboven is de 6x50/ M8 geadviseerd.
Wat kost steigerbuis per meter? De prijs van een steigerbuis is afhankelijk van de diameter, lengte, afwerking en het materiaal. De prijs van een steigerbuis varieert van € 4,- tot € 20,- per meter.
De meest gebruikte diameter voor het maken van meubels is 33,7 mm. De buis met een diameter van 33,7 mm is ideaal voor meubels door de subtiele dikte van de buis, de buis is niet te grof voor het interieur.
Het berekenen van een stalen buis kan heel eenvoudig: gewicht in kg/m = (((OD-Wd)·Wd)·24,66)/1000: OD is uitwendige maat in mm, Wd is wanddikte in mm. Er van uitgegaan zijnde dat het een stalen pijp betreft. Voor ieder materiaal kan een constante worden ingevuld.
Wij buigen steigerbuis, constructiebuis en aluminium buis. Bogen buigen wij in diameters vanaf 0,50 tot 3,50 meter, afhankelijk van de buisdiameter. Kies hieronder eerst de juiste buisdiameter. Vervolgens kunt zelf de boog diameter bepalen en in de winkelmand plaatsen.
Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C.