Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Veel relatiecrises ontstaan immers doordat mensen zichzelf níet beheerst hebben. Bijvoorbeeld in ruzies of in vreemdgaan. Het lijkt dus logisch dat mensen, die van nature moeite hebben met zelfbeheersing, eerder de fout in zullen gaan dan mensen, die dat níet hebben.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Een van de redenen waarom relaties mislukken, is het conflict met mensen die het dichtst bij jouw echtgenoot of partner staan. Laten we eerlijk zijn, de wereld draait niet alleen om jou en je partner. Er zijn mensen om je heen, zoals vrienden en families waar jij en je partner niet zonder kunnen.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.
2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken. Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft.
Het is oké om iemand niet te missen
En jullie hebben allebei een eigen leven. Het is niet zo dat omdat jullie nu samen zijn jullie een soort van één zijn en altijd maar met elkaar bezig moeten zijn. Het is dus helemaal ok. En weet dat je het nooit uit hoeft te maken als je dat niet wil.
Ze halen er vreugde uit de miserie van anderen, ze kwetsen je, geven je een slecht gevoel over jezelf of hebben zelfs helemaal geen interesse in jou. Het enige voordeel is dat je de intenties van deze types snel achterhaalt, zodat ze je ook weer snel uit je leven kunt bannen.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties. En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.
Ook kan het zijn dat minachting voortkomt uit het voortdurend niet gehoord worden door de ander. Als opbouwende feedback, klare taal en snoeiharde kritiek niet hebben gewerkt, kan minachting door sommige mensen als laatste wanhopige middel worden ingezet om in contact te komen met de ander.