De naam Retsina wordt gegeven aan alle witte of rosé wijnen waarvan de smaak veranderd is door de toevoeging van dennenhars aan de gistende mist. Dit proces komt van een methode die in de Griekse oudheid werd toegepast. Om de wijn voor bederf te behouden, bedekte men de kruiken en amfora's met een laagje hars.
Retsina harswijn is een lichte wijn met een gemiddelde zuurgraad en een licht bittere smaak. De harswijn bevat tonen van dennenbomen, hars, kruiden en citrusvruchten. Afhankelijk van de kwaliteit van de hars en de druiven, verschilt de smaak van de Retsina per merk.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Retsina witte harswijn zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Retsina witte harswijn kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Retsina komt uit de buurt van Athene : uit Attika, Euboea en Boeotië. De druiven zijn vooral Savatiano soms versneden met Assyrtiko of Roditis. Het eiland Lemnos brengt ook een retsina muskaatwijn voort. Buiten Griekenland produceert enkel Cyprus retsina.
Retsina, de witte wijn met een typische harssmaak, lekker bij vis en zeegerechten. .. De heerlijke zoet dessert wijn van Malamatina in een 2 liter fles! .. De welbekende, goudgele dessert wijn van het eiland Samos.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Inheemse druivenrassen voor Griekse wijn. Griekse harswijn: Retsina. Zoete Griekse dessertwijn.
De Retsina van nu heeft daardoor een lichte harssmaak, en is verfrissend en vol van smaak. De harswijn bevat tonen van dennenbomen, hars, kruiden en citrusvruchten. Afhankelijk van de kwaliteit van de hars en de druiven, verschilt de smaak van de Retsina per merk.
Retsina is de toverdrank van de Grieken. Deze 'hars-wijn' werd al in de verre oudheid gedronken en werd het een genezende werking toegeschreven. 'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol.
Vinho Verde is een bekende, grote wijnregio in het noordwesten van Portugal. Het ligt in de provincie Minho tussen Porto en de Spaanse grens. Sinds 1908 heeft de streek een DOC-keurmerk, wat een kwaliteitsgarantie biedt. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heeft Vinho Verde een koel en regenachtig klimaat.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Het beste kan hij koel bij 7 tot 9°C geserveerd worden. Retsina wordt jong gedronken: een jaar of hoogstens twee jaar oud.
De meest bekende wijnen zijn zonder twijfel de Prosecco, de Amarone, de Valpolicello (in vele varianten), de Soave en de Bardolino. Tevens komen er een paar heerlijke desertwijnen uit de regio, de Recioto di Valpolicella, Recioto di Gambellara en de Recioto di Soave.
Van het Griekse eiland Samos komt de zoete griekse wijn, genaamd Samos. De wijn wordt gemaakt van 100% Muscat druiven. Muscat is een druivensoort die veelal wordt gebruikt voor edelzoete dessertwijnen. Samos heeft aroma's van gedroogd fruit als peer, rijpe meloen en abrikoos.
Overal heeft Veneto een prachtig portfolio aan wijnen. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco.
Samos dessertwijn smaakt heerlijk bij vers fruit
Over het algemeen worden de zoete wijnen van Samos geserveerd na een maaltijd in combinatie verschillende desserts. Ze vormen bijvoorbeeld een prima combinatie met vers fruit, gedroogd fruit en gaan prima samen met kaasplankjes.
De wijn op de Ionische eilanden wordt gemaakt van typische Griekse druiven.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Pinot Noir wijn is op zichzelf al lekker, maar komt nog beter tot zijn recht bij entrecote, eend, kip en bij gerechten met paddenstoelen en truffel.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.