McDonald's Nederland zegt in reactie: “Onze ingrediënten van de friet zijn aardappelen en niet-gehydrogeneerde plantaardige olie.” De plantaardige olie is een melange van zonnebloem- en koolzaadolie. Wel zit in de olie dinatrium-difosfaat dat ervoor dient om de olie stabiel te houden.
Onze leveranciers schillen, snijden, blancheren en frituren kwaliteitsaardappelen voordat ze worden ingevroren en naar onze restaurants worden verzonden , waar ze worden bereid tot de hete, knapperige frietjes die u kent en waar u van houdt. We zijn behoorlijk streng over de aardappelen die we gebruiken. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom onze frietjes altijd zo lekker smaken? Het begint met onze aardappelen.
McDonald's frituurt in puur plantaardige mengsel van raapzaad- en zonnebloemolie en heeft ieder frituurstation een eigen filter.
Vóór de jaren 90 werden de frietjes van McDonald's eigenlijk gebakken in puur rundervet om ze hun wereldberoemde smaak te geven. Maar ze stapten over op een mengsel van plantaardige olie nadat consumenten klaagden over de hoeveelheid verzadigd vet in McDonald's-voedsel.
100 Circle Farms kweekt aardappelen in cirkels die zo groot zijn dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. Vervolgens snijdt onze vertrouwde verwerker, Lamb Weston, ze in frietjes met een snelheid van 70 mijl per uur.
Wanneer onze leveranciers onze gesneden aardappelen gedeeltelijk frituren, gebruiken ze een oliemengsel dat rundvleesaroma bevat . Dit zorgt voor de geweldige en herkenbare smaak waar we allemaal van houden van onze World Famous Fries®. De frietjes worden in onze keukens gebakken, gekruid met zout en warm aan u geserveerd.
Voordat ze worden verpakt, worden de frietjes gedroogd, gedeeltelijk gekookt en snel ingevroren. Hierdoor blijven de kleur en de crunch behouden.
De smaak van een frietje wordt grotendeels bepaald door de bakolie . McDonald's bakte tientallen jaren lang zijn frieten in een mengsel van ongeveer zeven procent katoenzaadolie en 93 procent runderniervet. Het mengsel gaf de frieten hun unieke smaak -‐-‐ en meer verzadigd rundervet per ounce dan een McDonald's hamburger.
Eenmaal in het restaurant worden onze frietjes gewoon gebakken in speciale frituurvaten in een niet-gehydrogeneerde mix van zonnebloem- en koolzaadolie die 100 procent geschikt is voor vegetariërs . McDonald's French Fries zijn zelfs officieel geaccrediteerd door de Vegetarian Society.
Wat het productieproces betreft, worden de aardappelen eerst naar de fabriek gebracht, waar ze machinaal worden gesneden , geblancheerd, gedeeltelijk gebakken, snel ingevroren en vervolgens naar de individuele restaurants van de franchise worden verzonden.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
Zoals de meeste gefrituurde gerechten worden de frietjes van McDonald's gebakken in koolzaadolie. Maar dat was vroeger niet het geval. Runderniervet werd aanvankelijk gebruikt omdat de leverancier van de keten zich geen plantaardige olie kon veroorloven. Toen de bezorgdheid over verzadigd vet in de jaren 90 toenam, stapte McDonald's uiteindelijk over op plantaardige olie .
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Hierdoor krijgen de frietjes hun karakteristieke goudbruine kleur en worden ze gelijkmatig gaar in het restaurant . Het wordt echter alleen toegevoegd als het echt nodig is en niet voor de zoetheid.
Social media-gebruiker Tabby Louise onthulde dat je alleen de bovenkant van je frietjes hoeft te bedekken met papieren servetten van McDonald's om ze warm te houden , volgens The Sun. Ze deelde op haar TikTok-account: "McDonald's-truc! Doe wat tissues in de frietjes om ze warm te houden voor afhaal. Houdt de warmte vast.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Wist je dat McDonald's van 1940 tot 1990 runderniervet gebruikte om hun friet te maken, totdat ze het in 1990 geleidelijk aan uitfaseerden ten gunste van zaadoliën? Deze overstap werd gemaakt omdat men dacht dat verzadigde dierlijke vetten ongezond waren , maar we hebben inmiddels ontdekt dat zaadoliën een van de belangrijkste oorzaken zijn van de obesitasepidemie.
McDonald's-voedsel is niet gecertificeerd als koosjer (behalve in Israël) of halal, omdat hun voedsel niet wordt gecontroleerd door de verschillende certificeringsinstanties.
Simplot werd al snel de belangrijkste leverancier van frietjes aan McDonald's . Simplot verkocht zijn diepvriesfrietjes ook aan andere restaurantketens, wat de groei van de fastfoodindustrie versnelde en de eetgewoonten van het land veranderde. Frietjes zijn het meest verkochte foodservice-artikel in de Verenigde Staten geworden.
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
Ingrediënten: Aardappelen, plantaardige olie (koolzaadolie, maïsolie, sojaolie, gehydrogeneerde sojaolie, natuurlijke rundvleessmaak [tarwe- en melkderivaten]*), dextrose, natriumzuurpyrofosfaat (behoudt kleur), zout.
Hetzelfde geldt voor friet, die kleiner is en gedehydrateerd is door het frituren. De belangrijkste conclusies uit dit experiment zijn: 1: Dehydratie is de belangrijkste reden waarom fastfoodfriet/burgers niet gemakkelijk ontbinden .
Chemische conserveringsmiddelen in het rundvlees, broodje of de verpakking voorkomen schimmelgroei . Een hoog zoutgehalte in de burger voorkomt ontbinding. De kleine omvang van de McDonald's-hamburger zorgt voor snelle uitdroging, waardoor de omgeving onherbergzaam is voor schimmel. Gebrek aan schimmelsporen op de burger en in de omringende lucht.
Het komt allemaal neer op wateractiviteit . Kijk, een McDonald's hamburger is klein en dun, waardoor het een zeer hoge verhouding van oppervlakte tot volume heeft. Het wordt goed doorbakken op een zeer hete bakplaat gebakken. Deze factoren dragen bij aan snel vochtverlies, wat resulteert in een burger die uitdroogt lang voordat hij kan beginnen te rotten.