Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in een organisch oplosmiddel (chemisch reinigen) of in water. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient ter verwarming van de reinigingsmachines en voor het afwerkingsproces (persen en strijken).
Door het vocht in de ruimte, droogt je kleding op zonder (of minder) kreukels. Hang je kleding daarom aan een kledinghanger in de badkamer. Het stoom van de douche zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich ontspannen waardoor kreukels op natuurlijk wijze verminderen.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Wat is chemisch reinigen precies? De benaming chemisch reinigen komt voort uit het oplosmiddel dat tijdens dit reinigingsproces wordt gebruikt. Door dit middel lost het vuil op tijdens de behandeling in een afgesloten machine, waarna het in dezelfde machine ook wordt gedroogd.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd.
Wordt er dan geen stoom meer gebruikt in een stomerij? Jazeker wel, maar niet als reinigingsmethode. Dus niet als techniek om kleding of meubelstof te reinigen. Stoom wordt alleen gebruikt tijdens het strijken van je kleding nadat de kleding chemisch is gereinigd.
Daarnaast is de stomerij gespecialiseerd in het verwijderen van moeilijke vlekken. Heeft u een vlek op uw kleding, wat u zelf niet meer weg krijgt? Dan is het een goede optie om het bij een stomerij te proberen. We krijgen vaak meer vlekken weg dan u zou verwachten.
Zelf stomen: kleding zelf stomen is een heel goede optie om je dagelijkse kledingstukken snel, makkelijk en goed kreukvrij te maken. Een pak of jas stomen is voor veel kledingstomers voor thuisgebruik te veel gevraagd, maar overhemden, jurken, blouses en pantalons kun je heel goed zelf stomen.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Als wij uw winterjas stomen, zal het dons weer zijn oorspronkelijke kwaliteit krijgen. Door intensief gebruik is het dons in uw jas plat geworden. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit. Als wij uw donsjas stomen zal het dons weer los komen en zal u het weer heerlijk warm krijgen.
Ook bij kleding met diverse stoffen kan dit gebeuren. De ene stof is de andere niet en vaak zie je dat een shirt met een gedeelte katoen en een ander gedeelte zijde is gemaakt. Zijde bevat een bepaald eiwit dat, als het met water in aanraking komt, kan krimpen of kreukelen.
In sommige pakken zit namelijk wol verwerkt, of andere stoffen die misschien niet tegen alle wasprogramma's kunnen of die zelfs helemaal niet in de wasmachine mogen. Was daarom je colbert of pak op een mild programma, zoals het wolwasprogramma op 30 graden.
Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin. Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen. Zie je een hand op het symbool staan?
De handstomer gebruiken is vrij gemakkelijk: hang het kledingstuk aan een hanger recht naar beneden en laat de stoom uit de kop van de handstomer over het kledingstuk gaan. De handstomer haalt oppervlakkige kreukels uit de kleding en laat deze weer lekker fris ruiken.
Stoom dringt gemakkelijker en dieper door tot in de vezels van stof dan bijvoorbeeld water. Hierdoor bereik je een schoner resultaat dan bij een reguliere wasmachine. Door het gebruik van stoom slijt kleding minder snel. Bij reguliere wasprogramma's met water kunnen er gaatjes in kleding ontstaan.
Op elke nieuwe Samsung wasmachine vind je het wasprogramma 'hygiënisch stomen'. Je gebruikt dit programma om je was grondig te reinigen. Tijdens het wassen voegt de wasmachine stoom toe in de trommel. De stoom verwijdert bacteriën en allergenen, zoals dierenharen, huisstofmijt en pollen.
De normale levertijd is drie werkdagen, voor sommige artikelen is soms langer nodig om een optimaal resultaat te krijgen.
Wat is stomen bij verkoudheid? Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten.
Verder beschouwt de overheid onder meer bakkers, slagers, groenteboeren, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens, wasserijen, stomerijen en groothandels als essentieel. Kortom: alle zaken die in een (eerste) levensbehoefte voorzien.