Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
Tinnitus-behandeling
Dit kan witte ruis, een specifiek maskerend geluid, zachte muziek of een op maat gemaakt geluid zijn. Veel hoortoestellen bieden tegenwoordig geluidstherapie. Aangezien tinnitus en gehoorverlies vaak samen gaan, is een modern hoortoestel een goed middel om tinnitus te behandelen.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Soms is de oorzaak van tinnitus, zoals een aandoening van de gehoorzenuw, een medisch probleem en wellicht gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u door een KNO-arts onderzoek laat doen naar de oorzaak van uw klachten, zodat de oorzaak eventueel behandeld kan worden.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Bij veel mensen gaat de Tinnitus vanzelf weg of vermindert deze na van loop van tijd; meestal is hiervoor van belang dat de patient de tinnitus accepteerd leert om zijn gedrag niet meer te laten beinvloeden door het geluid.
Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Daarnaast kan het oorsuizen ook komen door een chronisch magnesiumtekort. In dat geval zou u met behulp van de magnesiuminhalatie (de beste opnamevorm van magnesium) goed geholpen kunnen zijn om de klachten doen te verminderen/ verdwijnen.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep tinnituspatiënten effectief is. Soms kan het spontaan overgaan. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Tinnitus is dus meestal niet te genezen.
Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Antidepressiva, antibiotica en zelfs paracetamol
Antidepressiva, bepaalde antibiotica en zelfs aspirine kunnen bij sommige mensen oorsuizen veroorzaken.
De tinnitus ontstaat door overbelasting van spieren en weefsels in de hals, nek, kaak en schedel, of kaakklachten. Bij deze vorm van tinnitus kan massagetherapie, zoals triggerpoint– en fasciatherapie , maar ook andere therapieën zoals stressreductie, houdingsverbetering of osteopathie behulpzaam zijn.
In het algemeen is alle medicatie waarbij de bijwerking tinnitus vermeld staat in de bijsluiter. De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).
Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft.
Magnesium – Wetenschappers van de Universiteit van Leicester ontdekten dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte, zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, avocado's en pure chocolade, het rinkelende geluid helpt beheersen.
Op dit moment bestaat er nog geen behandeling om van tinnitus af te komen. Vaak krijgen mensen te horen 'leer er maar mee leven'. Maar hoe dan als je er helemaal gek van wordt? "We kunnen mensen vooralsnog helaas niet genezen", erkent KNO-arts Diane Smit van het UMC Utrecht.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Hoge bloeddruk en oorsuizen
Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag. Dit is ook het geval wanneer oorsuizen wordt veroorzaakt door een vernauwd bloedvat bij de gehoorgang.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.
Na een tijdje herstellen de haarcellen zich, zodat na een aantal uren of dagen deze tinnitus meestal is verdwenen. Bij geregelde blootstelling aan veel lawaai kan er echter blijvend gehoorverlies optreden en dan verdwijnt de tinnitus niet meer.
Vaak gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies. Het kan komen door veel lawaai. Soms komt het door een ziekte. Daarom onderzoekt de KNO-arts de mogelijke oorzaken van uw oorsuizen.
Over het algemeen blijft tinnitus constant, maar in sommige gevallen kan het (tijdelijk) erger worden door externe omstandigheden. We noemen de meest voorkomende: Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen.