Zet de zilveren munten 30 minuten in water met een paar druppels ammoniak om de munten vetvrij en schoon te krijgen. Begin met een paar druppels ammoniak want de schade kan je achteraf niet meer herstellen! Na het weken kunnen de munten worden afgeborsteld, afgespoeld en gedroogd worden.
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
Om uw zilveren sieraden mooie te laten glimmen, doet u er goed aan ze zo nu en dan schoon te maken. Zilver schoonmaken met Dreft en/of zilver schoonmaken met soda kan dan allebei. Overigens kunt u uw sieraden ook al opfrissen met zilverpoetsdoekjes.
Hoe kunt u munten het beste bewaren? Uw gouden en zilveren munten kunnen elkaar beschadigen wanneer zij samen bewaard worden en de metalen kunnen op elkaar afgeven. Een halfvolle tube kan het beste aangevuld worden met zacht verpakkingsmateriaal om de munten op hun plek te houden.
De oxide kan door een zuur-basereactie worden opgelost met een zure vloeistof, zoals citroensap. Daarbij reageren de stoffen koperoxide (CuO) en citroenzuur (C6H8O7) met elkaar. Als de oxide is opgelost, ziet de munt er weer glimmend en koperkleurig uit. Je kunt het proefje ook met azijn of cola doen.
Giet net genoeg Coca-Cola in de schaal om de munten mee te bedekken. Je hebt maar een dun laagje nodig, dus pak een rietje en drink de rest van de cola op! Laat de munten ongeveer vier tot vijf uur in de cola liggen. Voor het beste resultaat zou je halverwege het proces de munten kunnen omdraaien.
Extern opslaan
Mocht je goud of zilver willen kopen maar dit niet thuis willen opslaan? Huur dan een kluis bij een externe kluis locatie. Zo ben je 100% zeker van jouw bezit en kun je wanneer nodig zelf deze munten of baren ophalen. Bij de Nederlandse Kluis kun je terecht voor het huren van een kluis.
De muntjes zijn gemaakt van koper. Wanneer koper met zuurstof (lucht) in aanraking komt ontstaat er een blauw/groen laagje op de koper. Dit proces gaat heel langzaam. Maar wanneer je er azijn aan toevoegt gaat het proces opeens een stuk sneller!
Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten zakje of sieraden doosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht en voorkom je het zwart of dof worden. Doe de zilveren sieraden af op momenten als je heftig transpireert, dus bijvoorbeeld bij intensief sporten of koorts.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Welke munt je ook hebt gevonden en gereinigd, je kunt metalen munten het beste bewaren in een droge omgeving bij kamertemperatuur. Wat ook voor elektrische apparatuur geldt, geldt ook voor munten: hoe droger hoe beter. Droger is beter om dat het corrosie proces dan stopt en/of minder snel verloopt.
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Wanneer u goud aanschaft, heeft u fysiek goud in handen. Er kan niet zomaar extra goud worden geproduceerd waardoor het zijn waarde goed behoudt. Ook blijft er altijd vraag naar fysiek goud waardoor goud zijn waarde blijft behouden. Dit maakt het kopen van goud vaak een verstandige keuze.
De Nederlandse staat heeft zowel de mogelijkheid van confisqueren als nationaliseren. De minister van Financiën heeft op grond van de Noodwet Financieel Verkeer ( 25 mei 1978), artikel 26, de bevoegdheid om gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat te vorderen van ingezetenen van Nederland.
Kluis in huis
U zou uw edelmetaal ook in een kluis bij uw thuis kunnen bewaren. Het voordeel is dat uw goud en zilver uit het zicht is opgeborgen en het in het geval van inbraak voor inbrekers moeilijker zal zijn te stelen. Daarnaast kunt u, doordat uw goud en zilver bij uw thuis ligt, er altijd makkelijk bij.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Als je op een vrij opneembare spaarrekening spaart, mag je op elk moment je spaargeld opnemen. Dat doe je door een overboeking naar je betaalrekening in te stellen via internetbankieren. Het geld wordt dan gestort op de betaalrekening die je als tegenrekening die je hebt opgegeven bij de bank.
De Belgische muntjes van 1 cent uit de jaren 1999, 2001 en 2008 zijn ongeveer 50 cent waard. De muntjes van 2 cent uit het jaar 2000 zijn tien keer hun nominale waarde waard en die uit 2008 zijn ook bijna 50 cent waard. Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen.
Voor een 1 cent-munt uit Monaco uit 2001 of 2002 kan u bijvoorbeeld 100 euro krijgen. Een muntstukje van 1 cent uit 2001 uit Finland is dan weer 10 euro waard en ook rosse centjes uit het Vaticaan kunnen behoorlijk wat geld opleveren.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.