Olieverf is een verfsoort, samengesteld uit pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder en een plantaardige olie. Dit bindmiddel is meestal lijnolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst.
Pigment voor de kleur; hiervoor kun je dingen gebruiken die je zelf in de keuken hebt staan. Zo kun je met de kruiden kurkuma geel maken, met paprikapoeder rood, met cacaopoeder bruin, als je houtskool hebt kun je dit tot een poeder maken en gebruiken voor zwart, heb jij nog andere ideeën voor kleuren?
Uit hoeveel lagen een schilderij wordt opgebouwd, is uiteraard een persoonlijke aangelegenheid. Het is echter aan te raden de verf voor de eerste laag te verdunnen met terpentine of terpentijn. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Olieverf heeft vele voordelen. ze droogt langzaam zodat er steeds veranderingen in de voorstelling kunnen worden aangebracht. Olieverf kan op het doek worden gebracht met penseel of met het paletmes. vooralhet zeer kleine verschil tussen natte en droge verf maakt olieverf heel geschikt.
Het duurt zeker een half jaar voordat de verf helemaal droog is. Zolang moet je dus wachten om het schilderij in de vernis te zetten. Mensen die met olieverf werken vinden dat langzame drogen erg prettig. Dit maakt het mogelijk om nat-in-nat te werken en op eenzelfde dag nog de kleuren te veranderen.
Natuurlijke kleurstoffen zijn te maken uit planten, vruchten, bloemen, kruiden en specerijen. Stamp de (gedroogde) ingrediënten fijn in een vijzel zodat de kleur te voorschijn komt. Als de kleurstof te droog is, meng het dan met een paar druppels water.
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment en vulstoffen met als bindmiddel een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie.
Er zijn drie oliën die in het verleden in olieverf werden gebruikt. Lijnzaadolie, walnootolie en papaverolie. Alle drie hebben ze voor- en nadelen. Lijnolie vind ik de beste olie.
“Het volstaat inderdaad om alles eerst eens goed af te wassen en te ontvetten met ammoniakwater,” reageert Henri Blindeman. “Na het drogen kan je de olieverf mat schuren en dan natuurlijk ontstoffen en vervolgens een geschikte grondlaag aanbrengen (zoals Isoprim van Levis).
Let op, gebruik niet te veel vernis. Laat het schilderij een dag drogen alvorens het weer op te hangen. De retouche vernis kunt u aanbrengen met een kwast of met een stofvrije doek. Maak steeds de kwast of doek nat en breng de vernis aan met ronddraaiende bewegingen.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Het is een goede gewoonte om je schilderij te beginnen met de grootste kwast die je vinden kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwast van 5 á 6 cm breed (groter mag ook). Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken.
Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.
Watervermengbare olieverf
Hierdoor kan deze olieverf vermengd worden met water en heb je geen oplosmiddelen zoals terpentine of terpentijn nodig. (De verf kán overigens wel vermengd worden met terpentine of terpentijn).
2 tot 14 dagen. De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine. Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens.
Plakkaatverf is een verf op waterbasis die zeer veelzijdig is en waarmee je heldere, fel gekleurde schilderijen kan produceren. Plakkaatverf is in wezen een zware aquarelverf die veel dekkender droogt dan normale aquarelverf.